ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

Αρχιτέκτονας από τα Καλάβρυτα στην κορυφή της Ιαπωνίας


Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015, Την πρώτη θέση σε διεθνή έκθεση κήπου στην Ιαπωνία κέρδισε μια αρχιτέκτοντας τοπίου και περιβάλλοντος - γεωπόνος από τα Καλάβρυτα. Ο λόγος για την κα Κωνσταντίνα Στάρα, η οποία έλαβε μέρος στη μεγαλύτερη έκθεση κήπων στον κόσμο, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από 30 χώρες.
Οι συμμετέχοντες στην έκθεση, με θέμα «Η χώρα μου η κουλτούρα μου», έπρεπε να σχεδιάσουν έναν ιδιωτικό

κήπο που να αντικατοπτρίζει την κουλτούρα των κήπων και το στυλ αρχιτεκτονικής της χώρας τους. 
«Ο τίτλος του κήπου μου είναι "Παρέα". Ήθελα να αναδείξω την ελληνική κουλτούρα, το ότι τα σπίτια μας είναι πάντα ανοιχτά στους φίλους για φαγητό, καφέ και κουβέντα. Το ότι η Ελλάδα, με ηλιοφάνεια 250 ημέρες το χρόνο, έχει υπέροχο καιρό και ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν να βρίσκονται έξω. Με την επιλογή των μεσογειακών φυτών και των υλικών, κάνω αναφορά στην αγροτική Ελλάδα, αυτή που είναι απλή και αληθινή», ανέφερε η δημιουργός στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»

«Στον ελληνικό κήπο, το σημαντικό δεν ήταν τα φυτά ή το σχέδιο, αλλά ο άνθρωπος ως ιδιοκτήτης του κήπου. Ένας κήπος πάντα θα δείχνει στα καλύτερά του όταν είναι γεμάτος με άτομα που αγαπάτε, τη δική σας παρέα», πρόσθεσε. 

«Γιά μένα», τόνισε η κα Στάρα, «το σημαντικό πράγμα που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος είναι μια χαμογελαστή καρδιά. Πιστεύω ότι η χαμογελαστή ελληνική καρδιά ήταν αυτό που έκανε τον κήπο μου διαφορετικό από όλους τους υπόλοιπους και μας έφερε το πρώτο βραβείο».


Με πληροφορίες από το kalavrytanet.com
ΑΠΟ  http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη