ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων εκτός πατέντας -Πόσο θα μειωθούν

Σε νέα αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης φαρμάκων προχωρά το υπουργείο
Υγείας. Και αυτό διότι το υπάρχον σύστημα προσέκρουσε στις αντιρρήσεις της Τρόικας.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το υπουργείο Υγείας πρόσθεσε στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα διάταξη για την τιμολόγηση των φαρμάκων εκτός προστασίας πατέντας. Σύμφωνα με αυτήν, η τιμή ενός πρωτότυπου φαρμάκου, μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των δεδομένων, μειώνεται είτε στο 50% είτε στον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών-μελών της Ε.Ε., ανάλογα με το ποια είναι η χαμηλότερη.
Προς το παρόν αυτό ισχύει μόνο για τα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους από το 2012 και μετά. Οι δανειστές ζήτησαν να αρθεί η «προστασία» για τα πιο παλιά φάρμακα, και έτσι τον Σεπτέμβριο του 2015 εκδόθηκε υπουργική απόφαση, η οποία προέβλεπε μείωση της τάξης του 50% στις τιμές των εκτός προστασίας πατέντας φαρμάκων, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι τιμές των κρατών-μελών της Ε.Ε. Αυτό προκάλεσε νέα αντίδραση από την πλευρά των δανειστών, η οποία οδήγησε στο να συμπεριληφθεί η νέα διάταξη στο πολυνομοσχέδιο.
Την αντίθεσή της στη διάταξη έχει εκφράσει η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας, αφού ο νέος τρόπος τιμολόγησης των εκτός πατέντας φαρμάκων θα συμπαρασύρει τις τιμές και των γενόσημων που κατά κύριο λόγο παράγει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Οπως υποστηρίζει η ΠΕΦ, πλέον οι τιμές των γενόσημων θα είναι τόσο χαμηλές, ώστε θα είναι ασύμφορο να παραχθούν, γεγονός που θα οδηγήσει σε απόσυρση φαρμάκων από την ελληνική αγορά αλλά και σε συρρίκνωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Η ΠΕΦ, ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή, έχει ξεκινήσει επαφές με τα πολιτικά κόμματα της χώρας, ασκώντας πιέσεις για την απόρριψη της διάταξης, με το επιχείρημα ότι, εφόσον η φαρμακευτική δαπάνη παραμένει σταθερή, το πώς θα φτάσουμε σε αυτήν πρέπει να ρυθμίζεται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: