ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Εγκαταλελειμμένο στο έλεος, ρημάζει το Αγροτικό Ινστιτούτο Φιλιατρών



Εγκαταλελειμμένο στο έλεος εδώ και χρόνια, ρημάζει το Αγροτικό Ινστιτούτο
Φιλιατρών, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών προς τον πρώην Δήμο Φιλιατρών και από το 2011 στο Δήμο Τριφυλίας.


Το Α.Ι.Φ. Φιλιατρών, μόνο για τον εξοπλισμό του οποίου δαπανήθηκαν περί τα 100 εκατομμύρια δραχμές, κατασκευάστηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1998, επί δημαρχοντίας Φιλιατρών του Δημήτρη Σωτηρόπουλου, και αποτέλεσε πρότυπο κέντρο στήριξης των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής. Δυστυχώς, όμως, η λειτουργία του διήρκεσε μόλις έξι χρόνια, μέχρι το 2004. 

Έκτοτε δεν υπήρξε ενδιαφέρον, εγκαταλείφθηκε πλήρως, ο εξοπλισμός εξαφανίστηκε – κάποιος ή κάποιοι αφαίρεσαν (πήραν) μηχανήματα και άλλα καταστράφηκαν τελείως. 


Το κτήριο που κάποτε στεγαζόταν το Α.Ι.Φ. και εκεί χτυπούσε η καρδιά της γεωργικής έρευνας και καινοτομίας και της αγροτικής παραγωγής, αφού με τις αναλύσεις που γίνονταν συλλέγονταν πολύτιμα στοιχεία, τα οποία οδηγούσαν τους ειδικούς, γεωπόνους κ.ά. σε συμπεράσματα και προτάσεις μείωσης του κόστους παραγωγής των καλλιεργειών, έγινε έρμαιο και χώρος που διέμεναν αλλοδαποί. Μάλιστα, όπως είχε διαπιστωθεί, γινόταν και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. 

Οι Δημοτικές Αρχές, ωστόσο, τόσο των Φιλιατρών όσο και της Τριφυλίας, όχι μόνο δεν επέδειξαν ενδιαφέρον, αλλά απεναντίας αδιαφόρησαν πλήρως. Ούτε καν αναζήτησαν και αναζητούν ευθύνες και τους υπευθύνους για τη λεηλασία και καταστροφή της δημοτικής αυτής περιουσίας. 


Κι όλα αυτά, ενώ ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών και οι κάτοικοι διαρκώς θέτουν το ζήτημα του Α.Ι.Φ. στους δημάρχους και τις Δημοτικές Αρχές. Η αναγκαιότητα επαναλειτουργίας του Α.Ι.Φ. είναι πανθομολογούμενη, όπως είναι και απαίτηση της τοπικής κοινωνίας να αναζητηθούν και αποδοθούν ευθύνες στα φυσικά πρόσωπα που τους ανήκουν, καθώς δε σταμάτησε να λειτουργεί και δεν εξαφανίστηκαν εξοπλισμός και μηχανήματα εξαιτίας του κακού καιρού. Κάποιοι ευθύνονται! 

Μιλώντας σχετικά στο «Θ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, σημείωσε: 
«Το Αγροτικό Ινστιτούτο Φιλιατρών κατασκευάστηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1998, επί δημαρχίας Δημήτρη Σωτηρόπουλου. Τη λειτουργία του ανέλαβαν έπειτα από διαγωνισμό δύο ιδιώτες γεωπόνοι από την Καλαμάτα. Λειτούργησε χωρίς προβλήματα μέχρι το 2004 που έληξε η σύμβαση των γεωπόνων. Έγινε πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη λειτουργία του, αλλά δε βρέθηκε κανένας ενδιαφερόμενος. Από εκεί και μετά, η τότε Δημοτική Αρχή - δημαρχία Άλκη Ξύγκα - το άφησε στη μοίρα του. Δεν ασχολήθηκε ξανά να το λειτουργήσει. 


Το Α.Ι.Φ. ήταν εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για αναλύσεις χώματος, νερού, λαδιού και κρασιού, τα οποία είχαν στοιχίσει, την εποχή εκείνη, γύρω στα 100 εκατομμύρια δραχμές. Παρότι ήταν περιουσία του τότε Δήμου Φιλιατρών, αφέθηκε στην τύχη του, παραμελήθηκε τελείως και στο τέλος εξαφανίστηκαν τα μηχανήματα και άλλα καταστράφηκαν, χωρίς να έχει αναλάβει κανείς ευθύνη. 

Εμείς, ως Αγροτικός Σύλλογος, είχαμε ζητήσει το 2008 την επαναλειτουργία του από την τότε Δημοτική Αρχή Φιλιατρών, Άλκη Ξύγκα, αλλά δεν έγινε τίποτα. Τότε διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν τα μηχανήματα, παρότι το είχαν χρεωθεί κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι. 

Απάντηση δεν πήραμε για το ποιος έχει την ευθύνη. 

Επί δημαρχίας Κώστα Κόλλια, το 2011 και το 2012, επανήλθαμε, συζητήσαμε με το δήμαρχο για την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας και ζητήσαμε να αναζητήσει και να βρει τους υπευθύνους. Απάντηση πάλι δεν πήραμε. 

Τελικά, κανείς δεν έχει ευθύνη για ένα περιουσιακό στοιχείο του Δήμου που πλήρωσαν όλοι οι πολίτες των Φιλιατρών; Γιατί η Δημοτική Αρχή Κατσίβελα δεν ασχολείται με το σοβαρό ζήτημα; 

Το Α.Ι.Φ. είναι αναγκαίο να επαναλειτουργήσει και όλοι οι πολίτες των Φιλιατρών ζητούν, από χρόνια, όπως σας είπα, να μάθουν ποιοι έχουν την ευθύνη για το ότι το Α.Ι.Φ. σταμάτησε τη λειτουργία του και εξαφανίστηκαν σύγχρονα μηχανήματα, κι ακόμα και σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο στο έλεος και ρημάζει, ενώ είχε γίνει χώρος αλλοδαπών με διάφορες ουσίες, όπως έχει διαπιστωθεί…».


   tharrsonews.gr , http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: