ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Αλλάζουν τα capital controls για πολίτες, επιχειρήσεις και φοιτητές

Περαιτέρω χαλάρωση στον έλεγχο κίνησης κεφαλαίων δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών σε
συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία, όπως αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους τα Νέα, θα αφορά σε επιχειρήσεις, φοιτητές στρατευμένους αλλά και πολίτες.
Σύμφωνα με τη νέα δρομολογούμενη χαλάρωση στα capital controls. τα τραπεζικά υποκαταστήματα και όχι τα κεντρικά της εκάστοτε τράπεζας θα αναλαμβάνουν να διεκπεραιώνουν τα αιτήματα επιχειρήσεων για εισαγωγές αξίας που δεν ξεπερνά τις 5.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής η έγκριση γινόταν από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς φοιτητές και στρατευμένοι, οι οποίοι θα μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 2.000 ευρώ μηνιαίως.
Παράλληλα, το ανώτατο ποσό που θα μπορεί να εγκρίνει μία τράπεζα για αιτήματα επιχειρήσεων θα ανέλθει από τα επτά στα δεκατέσσερα εκατ. ευρώ. για πληρωμές στο εξωτερικό ενόψει των αυξημένων αναγκών για εισαγωγές το προσεχές φθινόπωρο. Μάλιστα, το εν λόγω ποσό θα μπορεί να αθροίζεται σε εβδομαδιαία βάση ανά τράπεζα. Σχετική πρόβλεψη θα υπάρχει στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί.
Πέραν τούτων, αναφορικά με τους απλούς πολίτες και τους καταθέτες, θα προβλέπεται ότι όσοι καταθέτουν χρήματα στις τράπεζες σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή όψεως, θα μπορούν να τα σηκώνουν ανά πάσα στιγμή, χωρίς τους περιορισμούς των 420 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να δώσει κίνητρα για την επιστροφή χρημάτων από τα «σεντούκια» στις τράπεζες, ώστε να επισπευσθεί η ανάκαμψη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Τέλος, από τα capital controls θα εξαιρούνται οι προθεσμιακοί λογαριασμοί υπό την προϋπόθεση ότι τα χρήματα θα διοχετευθούν σε αγορά ακινήτου. Πρόωρη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης θα προβλέπεται και για την κάλυψη εξόδων διαβίωσης με ανώτατο όριο τα 1800-2000 ευρώ το μήνα αρκεί ο δικαιούχος να μην έχει επαρκή διαθέσιμα σε καταθετικό λογαριασμό.

ΑΠΟ http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: