ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Χιλιάδες χελωνάκια στον Κυπαρισσιακό

Στην κορύφωση της βρίσκεται αυτή την περίοδο η εκκόλαψη των αυγών της καρέτα καρέτα στον
Κυπαρισσιακό Κόλπο, και καθημερινά εκατοντάδες χελωνάκια βγαίνουν από τις φωλιές και παίρνουν το δρόμο για τη θάλασσα. 
Οι φωλιές που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου όπου υλοποιείται το πρόγραμμα προστασίας από το Σύλλογο "ΑΡΧΕΛΩΝ", και πιο συγκεκριμένα από την Νέδα μέχρι τον Αρκαδικό ποταμό, φτάνουν τις 1.460, όπως μας ανέφερε η υπεύθυνη του προγράμματος Πολύμνια Νεστωρίδου. Η ίδια τόνισε πως η χρονιά κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, και έτσι συνεχίζεται και η εκκόλαψη των φωλιών - πέρα από κάποια σποραδικά προβλήματα από δημόσια φώτα ή φώτα κατοικιών, αλλά και κάποιες φωτιές που άναβαν παραθεριστές στην αμμουδιά. Την περίοδο αυτή είναι η κορύφωση της γέννησης των μικρών, είπε, καθώς τον Ιούλιο υπήρχαν και οι περισσότερες φωλιές που δημιουργήθηκαν στην περιοχή. Χελωνάκια θα συνεχίζουν να βγαίνουν μέχρι και τον Οκτώβριο, αλλά τότε θα είναι τα τελευταία και πολύ λιγότερα.
Πριν από λίγες μέρες έγινε δημόσια εκσκαφή μιας φωλιάς στην παραλία του Λαγκούβαρδου: Η φωλιά αυτή είχε εντοπιστεί από ιδιόκτητες μιας καντίνας και είχαν ενημερώσει τον Σύλλογο. Υπήρξε, είπε η κ. Νεστωρίδου, μια άψογη συνεργασία και η φωλιά προστατεύτηκε. Ηταν υπόδειγμα σωστής διαχείρισης, τόνισε, και όλα έγιναν με την συνεργασία των κατοίκων της περιοχής που ακολούθησαν τις οδηγίες του συλλόγου. Την δημόσια εκσκαφή την παρακολούθησαν περίπου 40 άτομα που έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον - και από την πλευρά του "ΑΡΧΕΛΩΝ" υπήρξε ενημέρωση των πολιτών καθώς όπως μας είπε η κ. Νεστωρίδου στόχος τους είναι η ευαισθητοποίηση και η συνεργασία του κόσμου.
Στην περιοχή του Λαγκούβαρδου κάθε χρόνο εντοπίζονται 1-4 φωλιές περίπου. Φωλιές επίσης, 35 τον αριθμό, καταγράφηκαν και στις παραλίες Γλυφαδάκι, Πετροχώρι, Ρωμανού και Βοϊδοκοιλιά. Στις 3 πρώτες παραλίες υλοποιείται πρόγραμμα προστασίας από τον Σύλλογο "ΑΡΧΕΛΩΝ".

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/75576-xiliades-xelonakia-kyparissiakos

Δεν υπάρχουν σχόλια: