ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Διάγνωση Αλτσχάιμερ με τεστ αίματος

Μια πολύ σημαντική έρευνα πραγματοποιεί στις ΗΠΑ ο Μεσσήνιος στην καταγωγή γιατρός -
νευρολόγος Δημήτρης Καπόγιαννης, για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ με τεστ αίματος, πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.
Ο νεαρός γιατρός με καταγωγή από τη Μικρομάνη και το Αριστοδήμειο, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Μεσσηνία, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τα τελευταία 14 χρόνια ζει στις ΗΠΑ. Εργάζεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ, στη Βαλτιμόρη και είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Ο Δ. Καπόγιαννης μας ενημερώνει ότι γι’ αυτή την έρευνα ο ίδιος ως επικεφαλής και η ομάδα του έχουν λάβει γενναία κρατική χρηματοδότηση.
«Ψάχνουμε κάποια σκουπίδια, σάκους απορριμμάτων που αποβάλλουν τα κύτταρα. Ερευνούμε τα εξωσώματα από το αίμα, απομονώνουμε αυτά που έρχονται από τον εγκέφαλο», μας εξηγεί ο γιατρός. Διευκρινίζει πως «ανοίγουμε παράθυρο, βλέπουμε τι αποβάλλει ο εγκέφαλος» και τονίζει: «Σε 2 χρόνια συνεχίζοντας τις έρευνες και τα πειράματα, θα ξέρουμε αν και τι πρόβλεψη μπορεί να γίνει για το Αλτσχάιμερ».
Ο Δ. Καπόγιαννης παρατηρεί ότι «η έρευνα στηρίζεται σε πολύτιμα δείγματα από εθελοντές που δίνουν αίμα» κι επισημαίνει: «Εχουν δώσει δείγματα από μικρά παιδιά και σήμερα είναι 70 - 80 χρονών. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα παλιά δείγματα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αποθήκη δειγμάτων».
Ο νεαρός ερευνητής σημειώνει ότι ο εθελοντισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο σε όλες του τις μορφές και διευκρινίζει: «Οι έρευνες αυτές γίνονται χάρις στον εθελοντισμό, στην ανιδιοτέλεια και τον αλτρουισμό χιλιάδων ανθρώπων. Αφιερώνουν χρόνο, χρήμα και υγεία. Θέλουν η πάθηση που ταλαιπωρεί αυτούς, να μην ταλαιπωρήσει άλλους ανθρώπους. Το πνεύμα του εθελοντισμού είναι διάχυτο στις ΗΠΑ. Εθελοντές εργάζονται στα νοσοκομεία και προσφέρουν έργο. Ακόμα και παιδιά ηλικίας γυμνασίου εργάζονται κατά τις διακοπές τους, βοηθώντας ασθενείς που δεν έχουν συνοδούς».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/health/item/76314-diagnosi-altsxaimer-me-test-aimatos

Δεν υπάρχουν σχόλια: