ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Η tuta absoluta καταστρέφει πάλι ντομάτες στην Τριφυλία

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο στην περιοχή της Τριφυλίας, σε καλλιέργειες ντομάτας, από το έντομο tuta absoluta, τόσο σε θερμοκηπιακές όσο και σε υπαίθριες καλλιέργειες. Πρόκειτα για έναν εχθρό που πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή το 2009, με σημαντικές προσβολές στις καλλιέργειες της περιοχής. Ακολούθησε μια περίοδος ύφεσης, αλλά φέτος υπήρχε και πάλι έξαρση. 
Η αρχή έγινε με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες από την άνοιξη και συνεχίστηκε και την επόμενη περίοδο τόσο σε θερμοκήπια όσο και στην ύπαιθρο. Οπως μας επισήμανε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας,
Αντώνης Παρασκευόπουλος, είναι ένας εχθρός που, όσο περνάει ο χρόνος από την προσβολή και δεν ληφθούν μέτρα, τόσο πιο δύσκολη είναι η αντιμετώπισή του - γι' αυτό χρειάζονται προληπτικά μέτρα. Επίσης υπογράμμισε και τον σημαντικό ρόλο που έχουν τα ωφέλιμα της περιοχής στην αντιμετώπιση της tuta absoluta, γι' αυτό και οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί να μην καταστρέφουν τα ωφέλιμα έντομα που υπάρχουν.
Οσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από τους παραγωγούς, ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε πως στις θερμοκηπιακές μονάδες θα πρέπει να εγκατασταθούν προθάλαμοι, να τοποθετούνται δίχτυα στα παράθυρα για να μην μπαίνουν τα ακμαία, να φυτεύονται υγιή φυτά χωρίς προσβολές, να εγκαθίστανται παγίδες νερού 2-5 ανά στρέμμα, καθημερινός και σχολαστικός έλεγχος για τυχόν προσβολές ώστε να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση, να εξαπολύουν αρπακτικά (κυρίως τα μακρόλοφους και νεζιντιόκουρις), να απομακρύνουν τα υπολείμματα καλλιεργειών από διπλανούς χώρους των νέων καλλιεργειών, να χρησιμοποιούν βιολογικά σκευάσματα βακίλου, να απομακρύνουν προσβεβλημένα φυτικά όργανα όπως φύλλα - βλαστούς - καρπούς. Συμπληρωματικά, να χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά σκευάσματα που όμως να είναι εγκεκριμένα και να ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες δράσεις και να μην δημιουργούν προβλήματα στα ωφέλιμα έντομα της περιοχής.
Στις υπαίθριες καλλιέργειες που δεν υπάρχει ελεγχόμενο περιβάλλον, εκεί χρειάζεται οι παραγωγοί να τοποθετούν παγίδες νερού, να εγκαθιστούν ωφέλιμα έντομα, ενώ σε καλλιέργειες που είναι σε εξέλιξη δεν θα πρέπει να γίνονται άσκοποι ψεκασμοί καθώς έτσι καταστρέφονται οι φυσικοί εχθροί. Στην περιοχή υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί από ωφέλιμα, οι οποίοι και θα πρέπει να ενισχύονται.
Καταλήγοντας ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε πως η επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να είναι τέτοια που να μην επηρεάζουν τους φυσικούς εχθρούς - και στόχος πρέπει να είναι η εφαρμογή μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον.

ΑΠΟ  http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/74928-tuta-absoluta-katastrefei-ntomates-stin-trifylia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.