ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Μια ανάσα από τα 4 ευρώ το ελαιόλαδο στην Ισπανία

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/70857-elaiolado-timi


Σταθερά ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίου του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), αφού ξεπέρασαν το φράγμα των 3 ευρώ το κιλό κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2014. 
Τώρα οι τιμές στην Ισπανία ξεπερνούν τα 3,50 ευρώ το κιλό και φτάνουν στα 3,69 ευρώ το κιλό.
Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα σημειώνονται προβλήματα στην αγορά ελαιόλαδου εξαιτίας του capital
control, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Independent». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι αγοραπωλησίες λαδιού έχουν μειωθεί δραματικά επειδή οι παραγωγοί πωλούν μόνο με μετρητά.
Στο ρεπορτάζ της «Independent» επίσης αναφέρεται:
«Θέλουν τις πληρωμές σε μετρητά. Διαφορετικά προτιμούν να κρατήσουν το λάδι στις δεξαμενές τους», δήλωσε ο Χρήστος Δήμιζας, διευθυντής της εταιρείας Greekpol στην Καλαμάτα, που παράγει ένα ιδιαίτερα δημοφιλές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αλλά η εταιρεία του δεν έχει αρκετά μετρητά για να μπορεί να συνεχίζει να πληρώνει τους αγρότες. Ακόμα ζήτησε από τους δικούς της πελάτες (σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία και εστιατόρια) να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους σε μετρητά.
«Η κατάσταση αυτή λειτούργησε για μία εβδομάδα, αλλά δεν θα λειτουργεί για πάντα» λέει ο κ. Δήμιζας. «Εάν συνεχίσουμε έτσι, θα είναι ανέφικτο να βρούμε έναν προμηθευτή πρώτων υλών που θα μπορεί να μας προμηθεύσει με πληρωμή μέσω τραπεζών. Οι παραδόσεις θα σταματήσουν αμέσως», κατέληξε.
ΜΙα άλλη ελληνική εταιρεία παραγωγής και διακίνησης ελαιόλαδου, η «Γαία», δίνει στους παραγωγούς επιταγές τις οποίες θα μπορούν να εξαργυρώσουν μόνο όταν οι τράπεζες ανοίξουν πάλι κανονικά. «Ενα μόνο φορτίο ελαιόλαδου κοστίζει περί τα 100.000 ευρώ. Δεν έχουμε τέτοια ποσά σε μετρητά» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αρης Κεφαλογιάννης».
Οι τιμές παραγωγού από τον IOC για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Οσον αφορά την εξέλιξη των τιμών παραγωγού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, στις ελαιοπαραγωγές μεσογειακές χώρες μέλη του IOC μέχρι τον Ιούνιο με βάση το ενημερωτικό δελτίο έχει ως εξής:
• Οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία αυξήθηκαν σταθερά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Αφού ξεπέρασαν τα 3 ευρώ το κιλό κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2014, συνέχισαν την ανοδική πορεία τους με κάποιες μικρές διακυμάνσεις έως ότου έφτασαν στο υψηλό των 3,59 ευρώ το κιλό κατά την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου 2015. Μια εβδομάδα αργότερα έπεσαν στα 3,53 ευρώ το κιλό, που είναι 63% υψηλότερα από ό, τι πριν από ένα χρόνο και 80% πάνω από το χαμηλό που καταγράφηκε την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου 2014 (1,96 ευρώ το κιλό).
• Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές παραγωγού στην Ιταλίαβρίσκονταν σε σαφή ανοδική τάση. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 10-16 Νοεμβρίου 2014, έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο - τόσο της υπό εξέταση περιόδου όσο και της τελευταίας δεκαετίας – ήτοι στα 6,79 ευρώ το κιλό. Μετά από ελαφρά πτώση την προτελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2014 οι τιμές κινήθηκαν ξανά προς τα πάνω, με κάποιες μικρές βουτιές, φθάνοντας στα 5,64 ευρώ το κιλό στα τέλη του Ιουνίου του 2015, δηλαδή 55% υψηλότερα από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα και 114% περισσότερο από τη χαμηλή καταγραφή της δεύτερης εβδομάδας του Δεκεμβρίου του 2013 (2,64 ευρώ το κιλό).
• Στην Ελλάδα οι τιμές ήταν υψηλές κατά τους τελευταίους μήνες, σπάζοντας το φράγμα των 3 ευρώ το κιλό την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2015. Στο τέλος του Ιουνίου 2015 ήταν στα 3,09 ευρώ το κιλό, 24% υψηλότερα από ό,τι την ίδια περίοδο την περσινή σεζόν.
• Στην Τυνησία προς το τέλος του Δεκεμβρίου 2014, οι παραγωγοί πληρώθηκαν 2,73 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τους. Οι τιμές ήταν σταθερές για λίγο, αλλά στη συνέχεια κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2015 κινήθηκαν ανοδικά. Μετά από κάποιες μικρές διακυμάνσεις, έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο της υπό εξέταση περιόδου. Μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2015, κινούνταν στα 3,48 ευρώ το κιλό, γεγονός που ισοδυναμεί με αύξηση 43% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Πηγή: agronews.gr
ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/70857-elaiolado-timi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...