ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

H Ελληνίδα που έμαθε στους Αγγλους να τρώνε φέτα και ελιές






Φρενίτιδα έχουν πάθει η Βρετανοί με τις ελιές, τη φέτα και τα φρούτα που προέρχονται από την Ελλάδα. Αιτία είναι η ελληνικής καταγωγής σεφ Τόνια Μπράξτον.
Οπως αναφέρει στο ολοσέλιδό της αφιέρωμα η βρετανική «Daily Express», η 47χρονη Μπράξτον,
γεννημένη στο Λονδίνο από Ελληνίδα μητέρα και Κύπριο πατέρα, δείχνει κατά μία δεκαετία νεότερη, το δέρμα της είναι λαμπερό και απαλό και τα μαλλιά της εξ ίσου λαμπερά, πλούσια και με απαλή υφή, επειδή ακριβώς έχει υιοθετήσει από πολύ μικρή την ελληνική μεσογειακή διατροφή.
Η κατανάλωση φέτας, ελιών, φρέσκων φρούτων και λαχανικών που γεννά η ελληνική γη είναι κατά τη βρετανική εφημερίδα η αιτία της μείωσης της αρτηριακής πίεσης, της απώλειας των περιττών κιλών, αλλά και της διατηρήσης της νεανικότητας και της σφριγηλότατης της επιδερμίδας εξ αιτίας των πολλών αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχουν.
Η ίδια σε δηλώσεις της παρακινεί τους Βρετανούς να ακολουθήσουν τη δίαιτα που προτείνει με τα ελληνικής προέλευσης προϊόντα για μία εβδομάδα και θα δουν θεαματικά αποτελέσματα στη νεανικότητα του δέρματός τους. «Η διατροφή είναι το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσεις, όταν θέλεις να δείξεις νεότερη. Ο,τι βάζεις στο σώμα σου έχει πραγματικά μεγάλη σημασία» αναφέρει.
Η Τόνια η οποία ζει στο βόρειο Λονδίνο με τον αρχιτέκτονα σύζυγό της Πολ και τα τέσσερα παιδιά τους, υποστηρίζει σε δηλώσεις στη βρετανική εφημερίδα ότι η ίδια μεγάλωσε σε ένα σπίτι που ακολουθούσε την υγιεινη ελληνική μεσογειακή διατροφή.
«Περνούσαμε περισσότερους από τρεις μήνες κάθε χρόνο στην Ελλάδα, και όταν ήμασταν εκεί τρώγαμε λαχανικά και φρούτα εποχής, όσπρια και ελαιόλαδο.
«Κάθε φορά που πήγαινα, παρατηρούσα πόσο τέλεια ένιωθα και πόσο έλαμπε το δέρμα μου. Ετσι, με τη βοήθεια της μητέρας μου, ξεκίνησα να μαγειρεύω τα δικής μου έμπνευσης ελληνικά φαγητά» εξομολογείται.
Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε και το βιβλίο της «Eat Greek for a Week» (Φάε ελληνικά για μία εβδομάδα), το οποίο σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο πάει πολύ καλά σε πωλήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: