ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΣΩΣΕ Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ

ΑΠΟ http://radio936.blogspot.gr/ Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015




Με χαµηλές τιµές, περί τα 16-17 λεπτά το κιλό, πουλήθηκαν τα περισσότερα υπαίθρια καρπούζια της Μεσσηνίας, των οποίων η εµπορική σεζόν βαίνει προς το τέλος της. 
Για τις πιεσµένες τιµές, που δίνουν µέχρι στιγµής οι έµποροι, λειτούργησε ως πάτηµα, σύµφωνα µε τους παραγωγούς, η σύµπτωση ενός µέρους των
θερµοκηπιακών καρπουζιών της Ηλείας µε τα υπαίθρια της Μεσσηνίας, σε αντίθεση µε άλλες χρονιές, ενώ ρόλο έπαιξε και η ανάγκη των παραγωγών να µαζέψουν γρήγορα το προϊόν λόγω του βροχερού καιρού τελευταία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
 Τώρα «τη σκυτάλη» θα πάρει το υπαίθριο καρπούζι της Ηλείας, για το οποίο η χρονιά εξελίσσεται ευνοϊκά, καθώς αναµένεται να µπει σε φουλ παραγωγή, µετά τις 20 Ιουνίου, διάστηµα που πιθανότατα θα υπάρχει έλλειµµα καρπουζιού στην εγχώρια αγορά και θα επικρατούν υψηλότερες θερµοκρασίες. 

«Τα θερµοκήπια ακόµα δεν έχουν τελειώσει, ενώ θα έπρεπε να είχαν τελειώσει 15 µέρες πριν (τέλος Μαΐου), το αργότερο 5 Ιουνίου», επισηµαίνει ο παραγωγός Παναγιώτης Κόλιας. Ως εκ τούτου, η ζήτηση για τα θερµοκηπιακά καρπούζια είναι µικρή τόσο απ’ το εξωτερικό όσο και απ’ την εγχώρια αγορά, µε αποτέλεσµα αρκετοί παραγωγοί να τα κρατάνε πίσω, µε κίνδυνο την υποβάθµιση της ποιότητάς τους. «Πέρυσι καθηµερινά έφευγαν 10 νταλίκες τη µέρα µε µεγάλες ποσότητες θερµοκηπιακών καρπουζιών, ενώ φέτος 1-2», λένε χαρακτηριστικά οι παραγωγοί. 
Έτσι, στην Ηλεία η τιµή παραγωγού για το θερµοκηπιακό καρπούζι βρίσκεται χαµηλά (στα 18 λεπτά το κιλό για τα στρογγυλά και στα 20-22 για τις βαρέλες). 
Και στη Μεσσηνία οι τιµές είναι σε χαµηλά επίπεδα, όπως προαναφέρθηκε. Αναλυτικά, αν και η τιµή παραγωγού για το υπαίθριο καρπούζι της περιοχής ξεκίνησε από τα 40 λεπτά το κιλό (για τη µεγαλύτερη ποσότητα), σε 2 µέρες περίπου, έπεσε στα 25 και στις επόµενες 2 στα 17 λεπτά το κιλό (η ποικιλία «Σελήνη»), ενώ µετά «σταθεροποιήθηκε στα 23-25 λεπτά το κιλό (η ποικιλία Obla, που έχει µεγαλύτερες τιµές απ’ τη «Σελήνη»), σύµφωνα µε τον παραγωγό Μιλτιάδη Αθανασόπουλο. 
Ανέβηκε το πεπόνι θερµοκηπίου  Στον αντίποδα, η τιµή για το πεπόνι θερµοκηπίου έχει διαγράψει ανοδική πορεία απ’ την προηγούµενη βδοµάδα, που βρισκόταν στα 35-40 λεπτά το κιλό, καθώς τώρα βρίσκεται στα 50 λεπτά το κιλό (για τα ποιοτικά στο χωράφι). Κι αυτό καθώς την τελευταία βδοµάδα παρουσιάστηκε σηµαντική ζήτηση από πλευράς Ρουµάνων και Βουλγάρων εµπόρων, οι οποίοι ξεκίνησαν το διάστηµα αυτό τις παραγγελίες, σε συνδυασµό µε τα µειωµένα στρέµµατα φέτος στην Ηλεία (κατά 20-40%) λόγω των 2 προηγούµενων ζηµιογόνων σεζόν για τους παραγωγούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: