ΑΠΟ http://radio936.blogspot.gr/ Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015
Με χαµηλές τιµές, περί τα 16-17 λεπτά το κιλό, πουλήθηκαν τα περισσότερα υπαίθρια καρπούζια της Μεσσηνίας, των οποίων η εµπορική σεζόν βαίνει προς το τέλος της.
Για τις πιεσµένες τιµές, που δίνουν µέχρι στιγµής οι έµποροι, λειτούργησε ως πάτηµα, σύµφωνα µε τους παραγωγούς, η σύµπτωση ενός µέρους των
θερµοκηπιακών καρπουζιών της Ηλείας µε τα υπαίθρια της Μεσσηνίας, σε αντίθεση µε άλλες χρονιές, ενώ ρόλο έπαιξε και η ανάγκη των παραγωγών να µαζέψουν γρήγορα το προϊόν λόγω του βροχερού καιρού τελευταία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Τώρα «τη σκυτάλη» θα πάρει το υπαίθριο καρπούζι της Ηλείας, για το οποίο η χρονιά εξελίσσεται ευνοϊκά, καθώς αναµένεται να µπει σε φουλ παραγωγή, µετά τις 20 Ιουνίου, διάστηµα που πιθανότατα θα υπάρχει έλλειµµα καρπουζιού στην εγχώρια αγορά και θα επικρατούν υψηλότερες θερµοκρασίες.
«Τα θερµοκήπια ακόµα δεν έχουν τελειώσει, ενώ θα έπρεπε να είχαν τελειώσει 15 µέρες πριν (τέλος Μαΐου), το αργότερο 5 Ιουνίου», επισηµαίνει ο παραγωγός Παναγιώτης Κόλιας. Ως εκ τούτου, η ζήτηση για τα θερµοκηπιακά καρπούζια είναι µικρή τόσο απ’ το εξωτερικό όσο και απ’ την εγχώρια αγορά, µε αποτέλεσµα αρκετοί παραγωγοί να τα κρατάνε πίσω, µε κίνδυνο την υποβάθµιση της ποιότητάς τους. «Πέρυσι καθηµερινά έφευγαν 10 νταλίκες τη µέρα µε µεγάλες ποσότητες θερµοκηπιακών καρπουζιών, ενώ φέτος 1-2», λένε χαρακτηριστικά οι παραγωγοί.
Έτσι, στην Ηλεία η τιµή παραγωγού για το θερµοκηπιακό καρπούζι βρίσκεται χαµηλά (στα 18 λεπτά το κιλό για τα στρογγυλά και στα 20-22 για τις βαρέλες).
Και στη Μεσσηνία οι τιµές είναι σε χαµηλά επίπεδα, όπως προαναφέρθηκε. Αναλυτικά, αν και η τιµή παραγωγού για το υπαίθριο καρπούζι της περιοχής ξεκίνησε από τα 40 λεπτά το κιλό (για τη µεγαλύτερη ποσότητα), σε 2 µέρες περίπου, έπεσε στα 25 και στις επόµενες 2 στα 17 λεπτά το κιλό (η ποικιλία «Σελήνη»), ενώ µετά «σταθεροποιήθηκε στα 23-25 λεπτά το κιλό (η ποικιλία Obla, που έχει µεγαλύτερες τιµές απ’ τη «Σελήνη»), σύµφωνα µε τον παραγωγό Μιλτιάδη Αθανασόπουλο.
Ανέβηκε το πεπόνι θερµοκηπίου Στον αντίποδα, η τιµή για το πεπόνι θερµοκηπίου έχει διαγράψει ανοδική πορεία απ’ την προηγούµενη βδοµάδα, που βρισκόταν στα 35-40 λεπτά το κιλό, καθώς τώρα βρίσκεται στα 50 λεπτά το κιλό (για τα ποιοτικά στο χωράφι). Κι αυτό καθώς την τελευταία βδοµάδα παρουσιάστηκε σηµαντική ζήτηση από πλευράς Ρουµάνων και Βουλγάρων εµπόρων, οι οποίοι ξεκίνησαν το διάστηµα αυτό τις παραγγελίες, σε συνδυασµό µε τα µειωµένα στρέµµατα φέτος στην Ηλεία (κατά 20-40%) λόγω των 2 προηγούµενων ζηµιογόνων σεζόν για τους παραγωγούς.
Με χαµηλές τιµές, περί τα 16-17 λεπτά το κιλό, πουλήθηκαν τα περισσότερα υπαίθρια καρπούζια της Μεσσηνίας, των οποίων η εµπορική σεζόν βαίνει προς το τέλος της.
Για τις πιεσµένες τιµές, που δίνουν µέχρι στιγµής οι έµποροι, λειτούργησε ως πάτηµα, σύµφωνα µε τους παραγωγούς, η σύµπτωση ενός µέρους των
θερµοκηπιακών καρπουζιών της Ηλείας µε τα υπαίθρια της Μεσσηνίας, σε αντίθεση µε άλλες χρονιές, ενώ ρόλο έπαιξε και η ανάγκη των παραγωγών να µαζέψουν γρήγορα το προϊόν λόγω του βροχερού καιρού τελευταία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Τώρα «τη σκυτάλη» θα πάρει το υπαίθριο καρπούζι της Ηλείας, για το οποίο η χρονιά εξελίσσεται ευνοϊκά, καθώς αναµένεται να µπει σε φουλ παραγωγή, µετά τις 20 Ιουνίου, διάστηµα που πιθανότατα θα υπάρχει έλλειµµα καρπουζιού στην εγχώρια αγορά και θα επικρατούν υψηλότερες θερµοκρασίες.
«Τα θερµοκήπια ακόµα δεν έχουν τελειώσει, ενώ θα έπρεπε να είχαν τελειώσει 15 µέρες πριν (τέλος Μαΐου), το αργότερο 5 Ιουνίου», επισηµαίνει ο παραγωγός Παναγιώτης Κόλιας. Ως εκ τούτου, η ζήτηση για τα θερµοκηπιακά καρπούζια είναι µικρή τόσο απ’ το εξωτερικό όσο και απ’ την εγχώρια αγορά, µε αποτέλεσµα αρκετοί παραγωγοί να τα κρατάνε πίσω, µε κίνδυνο την υποβάθµιση της ποιότητάς τους. «Πέρυσι καθηµερινά έφευγαν 10 νταλίκες τη µέρα µε µεγάλες ποσότητες θερµοκηπιακών καρπουζιών, ενώ φέτος 1-2», λένε χαρακτηριστικά οι παραγωγοί.
Έτσι, στην Ηλεία η τιµή παραγωγού για το θερµοκηπιακό καρπούζι βρίσκεται χαµηλά (στα 18 λεπτά το κιλό για τα στρογγυλά και στα 20-22 για τις βαρέλες).
Και στη Μεσσηνία οι τιµές είναι σε χαµηλά επίπεδα, όπως προαναφέρθηκε. Αναλυτικά, αν και η τιµή παραγωγού για το υπαίθριο καρπούζι της περιοχής ξεκίνησε από τα 40 λεπτά το κιλό (για τη µεγαλύτερη ποσότητα), σε 2 µέρες περίπου, έπεσε στα 25 και στις επόµενες 2 στα 17 λεπτά το κιλό (η ποικιλία «Σελήνη»), ενώ µετά «σταθεροποιήθηκε στα 23-25 λεπτά το κιλό (η ποικιλία Obla, που έχει µεγαλύτερες τιµές απ’ τη «Σελήνη»), σύµφωνα µε τον παραγωγό Μιλτιάδη Αθανασόπουλο.
Ανέβηκε το πεπόνι θερµοκηπίου Στον αντίποδα, η τιµή για το πεπόνι θερµοκηπίου έχει διαγράψει ανοδική πορεία απ’ την προηγούµενη βδοµάδα, που βρισκόταν στα 35-40 λεπτά το κιλό, καθώς τώρα βρίσκεται στα 50 λεπτά το κιλό (για τα ποιοτικά στο χωράφι). Κι αυτό καθώς την τελευταία βδοµάδα παρουσιάστηκε σηµαντική ζήτηση από πλευράς Ρουµάνων και Βουλγάρων εµπόρων, οι οποίοι ξεκίνησαν το διάστηµα αυτό τις παραγγελίες, σε συνδυασµό µε τα µειωµένα στρέµµατα φέτος στην Ηλεία (κατά 20-40%) λόγω των 2 προηγούµενων ζηµιογόνων σεζόν για τους παραγωγούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου