ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

"Έκλεισαν" οι αυξήσεις στο ΦΠΑ - Ποια προϊόντα και υπηρεσίες αυξάνονται

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Τελευταία ενημέρωση: 08.06.2015 |

 

Αναπροσαρμογές στην πρόταση της για το ΦΠΑ εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή αποδεκτή φόρμουλα με τους πιστωτές σε ένα μέτρο που επηρεάζει όλους τους Έλληνες καταναλωτές.

Οι αναπροσαρμογές αυτές όμως, σε καμία περίπτωση, όπως διαμηνύουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε έσοδα ύψους 1,8 δις ευρώ όπως ζητούν οι
δανειστές ή να υπερβαίνουν σημαντικά το εκτιμώμενο εισπρακτικό αποτέλεσμα της ελληνικής πρότασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο αυτό, στην ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης γίνονται δεύτερες σκέψεις σε ότι αφορά το καθεστώς στο ΦΠΑ των νησιών. Σε αντίθεση με ότι προβλέπονταν στην αρχική πρόταση που υποβλήθηκε προς τους θεσμούς, εξετάζεται τώρα να μην μεταβληθεί το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά. Κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τους κατοίκους στις περιοχές αυτές αλλά και για τον τουρισμό.

Παράλληλα η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει οριακές μεταβολές στο ύψος των συντελεστών που έχει προτείνει με τον συντελεστή 23% να παραμένει, πάντως, αμετάβλητος. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση που υπεβλήθη προς τους θεσμούς προβλέπει τρεις συντελεστές: 6% για φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, 11% για εφημερίδες, και περιοδικά, φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος-νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια, και 23% για όλα τα υπόλοιπα. Η πρόταση αυτή οδηγεί σε αύξηση εσόδων περίπου 950 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα με τις οριακές αναπροσαρμογές στους συντελεστές αναμένεται να υπάρξουν και μεταβολές στις κατηγορίες των προϊόντων και υπηρεσιών που θα υπαχθούν σε αυτούς σε σχέση με την αρχική πρόταση.

Σε καμία περίπτωση πάντως, η ελληνική πλευρά, όπως διαμηνύεται, δεν θα δεχθεί την υπαγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας στον υψηλό συντελεστή 23% ( από 13% σήμερα ) που ζητούν στην πρότασή τους οι δανειστές. Κάτι τέτοιο θα επέφερε σημαντική επιβάρυνση σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά και απορρίπτεται. Η πρόταση της κυβέρνηση εντάσσει το κόστος του ρεύματος στον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ.


Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΟ http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: