ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Αμερικανός δημοσιογράφος γράφει για τα Μετέωρα: Εκεί όπου οι καλόγεροι προσεύχονται μέσα στα σύννεφα

O John Schellhase είναι ένας Αμερικανός δημοσιογράφος που παράτησε μια υποσχόμενη καριέρα στις
Διεθνείς Σχέσεις, όταν αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για να ζήσει στην Ισπανία, ενώ έχει συμμετάσχει και στο Ειρηνευτικό Σώμα των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες.
Πρόσφατα βρέθηκε στην Ελλάδα και επισκέφθηκε τα Μετέωρα «τους βράχους που αναδύονται στην επιφάνεια και φτάνουν μέχρι τα σύννεφα», όπως τα χαρακτηρίζει.
Μέσω του άρθρου του στο ταξιδιωτικό site all-that-is-interesting.com παρακινεί τους συμπατριώτες του να επισκεφθούν τα Μετέωρα που «μοιάζουν να κρέμονται στον ουρανό» κι αυτό επειδή «τα σύννεφα συχνά γεμίζουν την πεδιάδα του Ποταμού Πηνείου, με αποτέλεσμα οι κορφές των βουνών να φαίνεται ότι επιπλέουν μέσα στην ομίχλη σαν πλοία δεμένα στο λιμάνι».
Αφού κάνει μια ιστορική διαδρομή του πώς χτίστηκαν τα ξακουστά βυζαντινά μοναστήρια, την επιλογή της UNESCO να τα χαρακτηρίσει το 1988 ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την πλούσια συλλογή που διαθέτουν βυζαντινών θησαυρών, παραθέτει ένα χαρακτηριστικό διάλογο στον οποίο ήταν παρών, επισκέπτη με έναν από τους μοναχούς που ζουν εκεί. «Πόσο συχνά αλλάζετε τα σκοινιά;» είναι η ερώτηση του επισκέπτη για το μοναδικό μέσο μετακίνησης από και προς τα μοναστήρια. Ο μοναχός απαντά αποστομωτικά: «Οταν σπάνε».
Τέλος, ο Schellhase επιχειρώντας να δώσει γεωλογική εξήγηση στη δημιουργία αυτών των γιγαντιαίων βράχων αναφέρει ότι αν και μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν έχουν δώσει ακριβή απάντηση, ωστόσο θεωρούν πως δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 60 εκατομμύρια χρόνια, με τους ανθρώπους να τα κατοικούν εδώ και 50.000 χρόνια. «Δεκάδες χιλιετίες αργότερα, πνευματικοί αρχιερείς επέστρεψαν σε αυτό το μυστηριώδες μέρος για να βρουν την πίστη τους στο Θεό. Σήμερα, οι τουρίστες έρχονται για να πάρουν κάτι από αυτό το λαμπρό γεμάτο... σύννεφα παρελθόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...