ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Το ελληνικό νησί που βρίσκεται στη λίστα του Time με τους καλύτερους εναλλακτικούς προορισμούς του κόσμου

Ξεχάστε τη Μύκονο και τη Σαντορίνη και ταξιδέψτε στο μαγικό νησί της Νάξου. Αυτή είναι η πρόταση του περιοδικού TIME για το καλοκαίρι του 2015.
Βρισκόμαστε, πλέον, ένα βήμα πριν το καλοκαίρι και οι περισσότεροι ξένοι ταξιδιώτες αναζητούν το ιδανικό προορισμό για να περάσουν ξέγνοιαστα και όμορφα τις διακοπές τους.
Σε πολλούς, όμως, προορισμούς χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιουσία για να περάσεις λίγες μέρες.

Το περιοδικό TIME, όμως, θέλοντας να κάνει τις δικές του καλοκαιρινές προτάσεις, ανέδειξε τους καλύτερους «εναλλακτικούς» προορισμούς.
Μέσα σε αυτούς ανήκει και το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, η Νάξος.

«Η Νάξος βρίσκεται στο Αιγαίο, περίπου στα μισά της διαδρομής ανάμεσα στη Σαντορίνη και τη Μύκονο, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται και σε έναν άλλον πλανήτη. Το μεγαλύτερο από τα Κυκλαδίτικα νησιά, η Νάξος διαθέτει κατάφυτα βουνά, πεδιάδες διάσπαρτες με λευκά σπιτάκια και πανέμορφες παραλίες», αναφέρει το άρθρο και συνεχίζει:
«Πρόκειται για ένα μέρος που διατηρεί την γραφικότητά του, όπου μπορείς ακόμα να συναντήσεις ένα γαϊδουράκι να διασχίζει τον πλακόστρωτο δρόμο».
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τα αμπέλια και τους ελαιώνες που διασφαλίζουν τη φρεσκάδα των υλικών που χρησιμοποιούν τα τοπικά εστιατόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: