ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Η Κλιματική Αλλαγή μπορεί να εξαφανίσει έως ένα στα έξι είδη από τη Γη

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να ωθήσει σε εξαφάνιση ένα στα έξι είδη που ζουν στη Γη
(16,7%), υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη με περισσότερο ευάλωτες περιοχές τον Αμαζόνιο και τη Νότια Αμερική όπου το ποσοστό θα φτάσει το 23%.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, με επικεφαλής τον Μαρκ Ούρμπαν, συγκέντρωσε και ανέλυσε 131 προηγούμενες μελέτες πάνω σε διάφορα είδη οργανισμών και στη συνέχεια πραγματοποίησε προσομοιώσεις σε υπολογιστικά μοντέλα, καταλήγοντας πως ο γενικός μέσος ρυθμός εξαφάνισης για τον πλανήτη θα διαμορφωθεί στο 7,9% (ή ένα στα 13 είδη).
Το χειρότερο σενάριο, στο οποίο υποτίθεται πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης υπολογίστηκε στο 16,67%, ενώ ο σύγχρονος ρυθμός εξαφάνισης είναι 2,8%.
Αυτός ο μέσος όρος αφορά όλα τα είδη σε όλες τις ηπείρους, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες υποθέσεις σχετικά με τις μελλοντικές εκπομπές ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου. Ο ρυθμός εξαφάνισης δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα είδη θα εξαφανιστούν αμέσως, καθώς κάποια θα βρεθούν σε μια πιο σταδιακή, αλλά μη αναστρέψιμη παρακμή, σύμφωνα με τον Ούρμπαν.
Η ομάδα του Ούρμπαν πιθανόν να υποτιμά το πραγματικό ποσοστό απωλειών, καθώς εξετάζει μόνο τη θερμοκρασία και όχι άλλους παράγοντες όπως οι πυρκαγιές ή η αλληλεπίδραση με άλλα ζώα, όπως τα χωροκατακτητικά, ενώ οι περισσότερες από τις αρχικές 131 μελέτες αφορούν τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, όπου οι ρυθμοί εξαφάνισης είναι χαμηλότεροι.
Τα διάφορα είδη τείνουν να κινούνται πιο κοντά στους πόλους και σε μεγαλύτερα υψόμετρα καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες, αλλά και αυτές οι περιοχές συρρικνώνονται.
Μεγαλύτερη απειλή από την άνοδο της θερμοκρασίας είναι η απώλεια των φυσικών ενδιαιτημάτων, αφού σε κάθε είδος που εξαφανίζεται από φυσικά αίτια αντιστοιχούν 1.000 που εξαφανίζονται λόγω μη φυσικών ανθρωπογενών αιτιών, αναφέρει η έρευνα.

ΑΠΟ http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: