ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Πρόσβαση των ανασφάλιστων στο Σύστημα Υγείας - Όλες οι λεπτομέρειες

04.05.2015 

Την καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών στο Σύστημα Υγείας ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής και 4 αναπληρωτές υπουργοί: Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Παράλληλα έστειλαν σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να
εφαρμόσει το πρόγραμμά της, με τον κ. Στρατούλη να δηλώνει κατηγορηματικά και ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν πιέζεται και δεν εκβιάζεται και όποια συμφωνία κάνει με τους εταίρους δεν θα ακυρώνει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις.

«Η ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας έχει γεννήσει βαθύτατες ανισότητες στην κοινωνία», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», που θα βρίσκεται στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης έως 11 Μαΐου.

Ο υπουργός μίλησε για μείζον πρόβλημα, το οποίο χρειάζεται συλλογική αντιμετώπιση, επισημαίνοντας ότι η «μπόρα» της κρίσης έβγαλε έξω από την ασφαλιστική κάλυψη χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι βρέθηκαν να ζουν σε ένα καθεστώς ανασφάλειας. Η υγειονομική του κάλυψη, συνέχισε, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, ώστε να αισθανθούν ότι υπάρχει ένα ανθρωπεκεντρικό κράτος που λειτουργεί με αλληλεγγύη προς τους πολίτες του.

Με το νέο σύστημα θα έχουν πλέον πλήρη υγειονομική, φαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και φέρουν νομιμοποιητικά έγγραφα, όπως και παιδιά μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες, έγκυες.

Καταργούνται τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως επίσης και οι τριμελείς επιτροπές που είχαν συσταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στα νοσοκομεία, προκειμένου να εξετάζουν τα αιτήματα των ανασφάλιστων για νοσηλεία. Το σύστημα χορήγησης Βιβλιαρίων Υγείας Ανασφάλιστων (ΒΥΑ) απλοποιείται και οι δικαιούχοι θα τα προμηθευονται μέσω των ΚΕΠ. Με το ΒΥΑ όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας και, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, οι ανασφάλιστοι αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους ασφαλισμένους. Όσον αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες πλέον θα έχουν πρόσβαση και οι ανασφάλιστοι, θα μπορούν να τις κάνουν μόνο στις δημόσιες δομές.

«Διευρύναμε τους δικαιούχους και διευρύναμε τις παροχές», ανέφερε ο κ. Ξανθός, κάνοντας λόγο για «υγειονομική φτώχεια» και μείζον κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί με την ανεμπόδιστη πρόσβαση των περίπου 2,5 εκατ. ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα Υγείας και ενίσχυση του ΕΣΥ με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο θα δεχθεί επιπλέον επιβάρυνση από τον αυξημένο αριθμό ασθενών. Οι διαδικασιες έκδοσης ΒΥΑ επιταχύνονται, σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τις προσλήψεις στο χώρο της Υγείας, όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Η μάχη θα δίνεται καθημερινά και η υλοποίηση της ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους αποτελεί ένα διαρκές στοίχημα, είπε ο κ. Ξανθός, κάνοντας λόγο για αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2015 και εκτιμώντας ότι η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως που είχε προϋπολογίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού στην υγειονομική περίθαλψη, στη φαρμακευτική κάλυψη και στις εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς έως σήμερα με τα εμπόδια που έμπαιναν λίγοι είχαν επωφεληθεί, είπαν οι υπουργοί, ενώ ο κ. Ξανθός εξήρε το ρόλο και την προσφορά των Κοινωνικών Ιατρείων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 20 Απριλίου με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 20ή Μαΐου. Έως σήμερα έχουν υποβάλει αίτηση για επιδότηση σίτισης 106.000, 33.000 για δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρευματος και 26.000 για επιδότηση ενοικίου. Στα 200 εκατ. που είχαν αρχικά προϋπολογισθεί θα προστεθούν και άλλα 135 που εξασφαλίστηκαν μέσω ΕΕ για την κάλυψη των απόρων.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΟ http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: