ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Γιατί δεν πρέπει να φοράμε χαμηλής ποιότητας γυαλιά ηλίου

Πως βλάπτουν τα μάτια μας τα γυαλιά με φακούς κακής ποιότητας; Γιατί δεν πρέπει να τα φοράμε
καθόλου; Ας δούμε αναλυτικά!

Το ότι δεν πρέπει να αγοράζουμε προϊόντα "μαϊμού" για πολλούς και διάφορους λόγους, ασφαλώς το γνωρίζουμε όλοι.
Πολύ παραπάνω δεν πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου χαμηλής ποιότητας και μάλιστα σε μόνιμη βάση. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στην ποιότητα ή τη μάρκα του σκελετού, αλλά στην ποιότητα των φακών.

Αν μάλιστα συζητήσετε με κάποιον ειδικό, θα σας πει ότι είναι ίσως προτιμότερο να μην φορέσετε καθόλου γυαλιά από το να εμπιστευτείτε ένα ζευγάρι με φακούς αμφίβολης προέλευσης και ποιότητας.

Δεν είπαμε να ξοδέψετε έναν μισθό για να πάρετε γυαλιά, όμως σίγουρα με λίγο ψάξιμο θα βρείτε ένα ζευγάρι που θα σας ταιριάζει και, το κυριότερο, θα σας προστατεύει.

Ο ήλιος δεν είναι απλά πηγή θερμότητας και φωτός, είναι πηγή ζωής.

Παρόλα αυτά η μακρόχρονη έκθεση σε αυτόν είναι πολύ επικίνδυνη τόσο για το δέρμα (πρόωρη γήρανση και δημιουργία ρυτίδων), όσο και για τα μάτια μας.

Για την ακρίβεια, η υπερβολική έκθεση των ματιών μας στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ασθένειες όπως εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, φωτοκερατίτιδα, εκφύλιση του επιπεφυκότα, ακόμη και καταρράκτη με σοβαρές επιπτώσεις στην όρασή μας.


Για αυτόν τον λόγο πρέπει να φοράμε πάντοτε γυαλιά ηλίου και όχι μόνο το καλοκαίρι, όπως εσφαλμένα πιστεύουν κάποιοι.


Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την προστασία του δέρματος όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο.

Τι συμβαίνει όταν δεν φοράμε γυαλιά ηλίου

Όταν βρισκόμαστε σε έναν πολύ φωτεινό χώρο, και πολύ περισσότερο έξω στον ήλιο οι κόρες των ματιών μας μικραίνουν για να μπορέσουμε να δούμε χωρίς να μας τυφλώσει το φως.

Ο μηχανισμός αυτός δρα προστατευτικά προς το ίδιο το μάτι, καθώς όσο μικρότερη είναι η επιφάνεια του που εκτίθεται στην βλαβερή ακτινοβολία, τόσο το καλύτερο.


Και πάλι όμως, η παρατεταμένη έκθεση των ματιών μας στο ηλιακό φως, και συγκεκριμένα στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία UVA και UVB, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες του αμφιβληστροειδούς και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη.
 
Φορώντας γυαλιά ηλίου Όταν τώρα φοράμε γυαλιά, το σκούρο χρώμα του φακού "ξεγελάει" το μάτι μας και το οδηγεί να ανοίξει για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες φωτισμού, ακριβώς σαν να ήμασταν σε ένα "σκοτεινό" δωμάτιο.

Αν, λοιπόν, οι φακοί μας είναι καλής ποιότητας δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί θα διαθέτουν τα απαραίτητα φίλτρα προστασίας.

Προσοχή! Πριν αγοράσετε γυαλιά βεβαιωθείτε ότι οι φακοί έχουν σήμανση "100% UV Protection" που σημαίνει ότι διαθέτουν τα κατάλληλα φίλτρα προστασίας.

Τι γίνεται όμως με τα γυαλιά χαμηλής ποιότητας;
 
Γιατί δεν πρέπει να φοράμε φθηνά γυαλιά κακής ποιότητας
Όπως γράψαμε και πιο πάνω, είναι προτιμότερο να μην φορέσουμε καθόλου γυαλιά, από το να μοστράρουμε ένα ζευγάρι χαμηλής ποιότητας.

Κι αυτό γιατί απλούστατα θα μας κάνει περισσότερη ζημιά!

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο είναι πέρα για πέρα αλήθεια ότι τα γυαλιά με φακούς χωρίς την απαιτούμενη προστασία είναι ότι χειρότερο για τα μάτια μας.

Κι αυτό γιατί φορώντας τα, οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται (ανοίγουν) με αποτέλεσμα τα μάτια μας να εκτίθενται περισσότερο στην υπεριώδη ακτινοβολία από ότι αν δεν φορούσαμε καθόλου!

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα "κανονικά" γυαλιά με την διαφορά ότι εκείνα διαθέτουν τα απαραίτητα φίλτρα προστασίας.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα σταματήσετε για να αγοράσετε ένα τέτοιο ζευγάρι γυαλιά από κάποιο μαγαζί ή από κάποιον πλανόδιο, ξανασκεφτείτε το!


ΑΠΟ http://coolweb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: