ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Τα φιόρδ είναι φυσικοί σύμμαχοι απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή

Τα φιόρδ, οι πολύπλοκοι και στενοί κόλποι που διασχίζουν απότομες πλαγιές συναντώνται από την
Αλάσκα μέχρι τη Νορβηγία. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι αυτοί οι φυσικοί σχηματισμοί μπορούν να απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα αποτελώντας έναν σημαντικό σύμμαχο στις προσπάθειες ανάσχεσης της Κλιματικής Αλλαγής.
Τα φιορδ καλύπτουν μόλις το 0,1% της επιφάνειας των ωκεανών της Γης, αλλά αντιστοιχούν στο 11% του οργανικού άνθρακα φυτών, εδαφών και πετρωμάτων που “θάβεται” κάθε χρόνο στα θαλάσσια ιζήματα αφού μεταφερθεί στη θάλασσα από τα ποτάμια.
Οι εσοχές δημιουργήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια μετά το τέλος της Εποχής των Παγετώνων όταν το νερό της θάλασσας πλημμύρισε τις κοιλάδες των περιοχών της Νορβηγίας και της βορείου Αμερικής.
Η αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Geoscience χαρακτηρίζει τα φιόρδ ως “ένα από τα σημαντικότερα σημεία ταφής οργανικού άνθρακα στους ωκεανούς, με κριτήριο τη μάζα άνθρακα ανά μέτρο επιφάνειας”.
Τα ευρήματα της μελέτης συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του κύκλου του άνθρακα -ενός ζωτικού στοιχείου για την εμφάνιση της ζωής στη Γη- μέσα στη φύση. Δεδομένου ότι στην αέρια μορφή του, το διοξείδιο του άνθρακα είναι το σημαντικότερο αέριο του θερμοκηπίου, η νέα μελέτη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
Τα φιόρδ αποθηκεύουν αποτελεσματικά τον άνθρακα διότι είναι βαθιά, δέχονται μεγάλους υδάτινους όγκους πλούσιων σε άνθρακα από τα ποτάμια και έχουν ήρεμα νερά, στα οποία ο άνθρακας βυθίζεται εύκολα χωρίς να τον διασπούν τα βακτήρια.
Σε όλο τον κόσμο τα φιόρδ απορροφούν 18 εκατ. τόνους άνθρακα ετησίως. Η μελέτη εξέτασε τα φιόρδ στις χώρες της Σκανδιναβικής Χερσονήσου, στη Γροιλανδία, τον Καναδά, την Αλάσκα, τη Χιλή, τη Νέα Ζηλανδία και την Ανταρκτική.
Τα φυτά απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και το χρησιμοποιούν για να αναπτύξουν ρίζες, κορμούς, κλαδιά και φύλλα. Όταν πεθαίνουν, ο άνθρακας είτε θάβεται στο έδαφος, είτε καταλήγει στα ποτάμια είτε επιστρέφει στην ατμόσφαιρα καθώς η νεκρή βλάστηση σαπίζει ή καίγεται.
Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η φύση απορροφά τον άνθρακα θεωρείται ζωτικής σημασίας για την πρόβλεψη του αντίκτυπου των ανθρωπογενών ρύπων του θερμοκηπίου, που απελευθερώνουν οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες άνθρακα, τα αυτοκίνητα, τα νοικοκυριά και τα αυτοκίνητα.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...