ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Καλοκαίρι εποχή για παιχνίδια αλλά πάντα με προσοχή!

Kαλοκαίρι, εποχή για παιχνίδια αλλά με προσοχή!! Το καλοκαιρι εχει μπει για τα καλα ,ιδιως στην πανεμορφη πολη μας και οι ιδιοκτητες των καλυτερων μας φιλων(Σκυλων)πληθαινουν ολο και περισσοτερο στα παρκα,τους δρομους αλλα και τη θαλασσα. Ολοι προσπαθουν να ξεκλεψουν χρονο και να βγουν μια αγχολυτικη(και για τους 2...) βολτα με το σκυλακι τους ωστε να τους δοθει η ευκαιρια να τρεξουν,να παιξουν και να γνωριστουν με αλλα τετραποδα μετα απο ενα χειμωνα που περασαν για μια ακομα φορα κλεισμενα μεσα στο σπιτι,με την προφαση του χειμωνα(λες και οι κατοικοι της Βοριας Ευρωπης και αλλων χωρων με ψυχροτερα κλιματα περιμενουν να ερθουν
Ελλαδα διακοπες για να τα βγαλουν βολτα...)
Εστω ομως,εχουν μια περιοδο 4-5 μηνων να διασκεδασουν και αυτα.Για να μην εξελιχθει η βολτα σε εφιαλτη ομως οφειλουμε να γνωριζουμε καποια πραγματα! Ο σκυλος δεν ειναι βιονικο ον...οπως εμεις εχουμε αναγκη απο δροσια και νερο οταν οι θερμοκρασιες ειναι υψηλες ετσι και αυτος θελει τον ισκιο του και οφειλουμε να τον προστατευουμε τις επικινδυνες ωρες του μεσημεριου.
Δεν τον αφηνουμε ποτε εκτεθειμενο αρκετη ωρα στον ηλιο εστω και αν το αποζητα(ιδιως σκυλια κλεισμενα για μεγαλα διαστηματα σε διαμερισματα). Ο σκυλος δεν εχει ιδρωτοποιους αδενες στην επιφανεια του δερματος του (με εξαιρεση τα πελματα)και η μονη μεθοδος θερμορυθμισης του ειναι η ταχυπνοια με την γλωσσα εξω,στην προσπαθεια του να αποβαλει,με την εξατμιση,θερμοτητα.
Εικονα που πολλες φορες συγχεεται απο τον ιδιοκτητη με διψα! Σε περιπτωση που μεινει πολυ ωρα στον ηλιο μπορει να εμφανισει ζαλαδα,εμετο,μυικο τρομο,λιποθυμια κ.α. ,οποτε θελει αμεσως μεταφορα σε δροσερο μερος και βρεξιμο με κρυο νερο ή και οινοπνευμα στο δερμα του και τοποθετηση κατω απο ανεμιστηρα η A/C εως οτου επανελθει η θερμοκρασια σε φυσιολογικα ορια και το προσκομιζουμε αμεσως σε κτηνιατρο για χορηγηση ορων και φαρμακων. Εχουμε παντα φρεσκο και δροσερο νερο στην διαθεση του!
Δεν το αφηνουμε ΠΟΤΕ στο αυτοκινητο με κλειστα ή ανοιχτα παραθυρα χωρις κλιματισμο ουτε για 5 λεπτα!!! Δεν του επιτρεπουμε να τρεχει σε καυτο εδαφος οπως η ασφαλτος,οι πετρες της θαλασσας(εγκαυματα πελματων) για πολλη ωρα. Δεν ταιζουμε το ζωο και μετα απο λιγο του επιτρεπουμε να κανει εντονη ασκηση(ιδιως στα μεγαλοσωμα σκυλια)γιατι υπαρχει ο κινδυνος στροφης στομαχου και ταχυτατου θανατου αν δεν χειρουργηθει αμεσα ωστε να αποσυμπιεστει! Οταν τρεχει διπλα μας με το ποδηλατο παντα πρεπει να εχουμε συσκευη συγκρατησης του απο αυτο ωστε να αποφευγονται οι δυσαρεστες εκπληξεις(γατα στο απεναντι πεζοδρομιο...τροχαιο...)και να εχουμε και τα 2 μας χερια στο τιμονι. Εχουμε σακουλες μικρου μεγεθους και γαντια μιας χρησης(μηδενικο κοστος) και μαζευουμε τα κοπρανα του ωστε να μην ενοχλουμε ουτε τους συνανθρωπους μας και δικαια μας κατηγορουν πλεον. Επισης στην θαλασσα διαλεγουμε ενα ησυχο και απομακρυσμενο μερος εαν θελουμε να αφησουμε το σκυλο να κολυμπησει ,δειχνοντας κατανοηση σε ατομα τα οποια αισθανονται απειλη ή φοβο για αρρωστιες(οσο και αν δεν υπαρχει κανενα νοσημα το οποιο να μεταδιδεται μεσω ...θαλασσης),διοτι σε κληση της αστυνομιας δεν υπαρχει περιπτωση να βρουμε το δικιο μας....!
Παρολο αυτα η νομοθεσια αναφερει τα εξης: Σε οργανωμένες παραλίες ισχύει ο εσωτερικός κανονισμός δηλ αν αυτός που εκμεταλλεύεται την παραλία το απογορεύει τότε απαγορεύεται να μπαίνουν στη θάλασσα τα ζώα. Σε μη οργανωμένες παραλίες δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει την είσοδο των ζώων στη θάλασσα και συνεπώς επιτρέπεται τα ζώα να μπαίνουν στο νερό...ισχύει όμως ο Ν. 3170/2003 που λέει ότι οι σκύλοι πρέπει να συγκρατούνται με λουράκι-οδηγό κατά την έξοδό τους από το σπίτι άρα μπορεί να ισχύει «να μπαίνουν στο νερό με λουράκι» όπως είπε χαρακτηριστικά η Διεύθυνση ΚΑΦΕ Επισης στη θαλασσα προσεχουμε πιθανο αποπροσανατολισμο του σκυλου και κινδυνο πνιγμου την ωρα της κολυμβησης,γι αυτο παντα ειναι καλο να ελεγχουμε το σκυλο με ενα λουρι μεγαλο(8-10 μετρων)ή το ιδανικο θα ηταν να φοραει κι ενα σωσιβιο...ναι ναι....σωσιβιο,καλα βλεπουν τα ματια σας,οπως σε αλλες προηγμενες χωρες.μην ξεχνατε οτι δεν μπορουν να κολυμπησουν ολες οι ρατσες(πχ. English Bulldog)! Εχοντας αυτα στο μυαλο μας και με λιγη οργανωση θα αποφυγουμε τις καλοκαιρινες περιπετειες και θα περασουμε πανεμορφες στιγμες με τους αχωριστους(ετσι θα πρεπει να ειναι...)φιλους μας!Και μην ξεχνατε,οταν προγραμματιζετε τις διακοπες σας ελενξτε αν το ξενοδοχειο που θα μεινετε δεχετε κατοικιδια ή αν δεν σκοπευετε να παρετε μαζι το ζωακι σας ψαξτε για καλα οργανωμενα ξενοδοχεια σκυλων/γατων και κλειστε νωρις θεση!!!
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΑΠΟ http://www.petandvet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...