ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Κρήτη: Iσχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,4 Ρίχτερ στο Ηράκλειο τα ξημερώματα

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τα 6,1 Ρίχτερ που «ταρακούνησαν» την Κρήτη - Λέκκας: «Ήταν μία σφοδρή σεισμική δόνηση. Κατά πάσα πιθανότητα είναι ο κύριος σεισμός» - Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης ανατολικά της Κρήτης.


Σύμφωνα με την προκαταρκτική αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, πρόκειται για σεισμό 6,1 βαθμών σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Η δόνηση χαρακτηρίζεται σφοδρή από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που αναφέρει ότι ο σεισμός προερχόταν από απόσταση 412 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας και το επίκεντρο του εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 14 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κάσου και 165 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου.

Επτά λεπτά μετά την πρώτη δόνηση, στις 21.14, σημειώθηκε μετασεισμός 4,3 Ρίχτερ πλησίον του ίδιου σημείου, ενώ ακολούθησαν ακόμα δύο δονήσεις μεγέθους 4 και 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.


«Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε περιοχές της Κρήτης, τη Ρόδο, την Κάσο και την Κάρπαθο», δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΡΙΤ.

«Η περιοχή δίνει συχνά τέτοιους σεισμούς. Κατά πάσα πιθανότητα είναι ο κύριος σεισμός, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα», τόνισε ο σεισμολόγος κ. Λέκκας.

Περίπου 40 λεπτά αργότερα, στις 21:52, σημειώθηκε στην περιοχή ακόμα μια ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ, ενώ ίδιου μεγέθους δόνηση σημειώθηκε και στις 22:02.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το cretalive.gr η σεισμική δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια με τους ανθρώπους στις γειτονιές του Ηρακλείου να πετάγονται από σπίτια, καταστήματα και καφετέριες, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι οι οποίοι στον πανικό τους ούρλιαζαν.
Iσχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,4 Ρίχτερ
Εν τω μεταξύ ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 5:05 το πρωί μετά τη σφοδρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 21:07 ανατολικά της Κρήτης και κοντά στην Κάσο.
 Την πρωινή δόνηση θεωρεί ως μετασεισμό, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με ανακοίνωσή του. 


Μέσα στη νύχτα ωστόσο, έχουν γίνει πολλοί μετασεισμοί στην περιοχή, από 3,4 μέχρι και 5,4 Ρίχτερ, ενισχύοντας την ανησυχία των πολιτών.


Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο σεισμός στον νομό Λασιθίου και στο Ηράκλειο. Ο σεισμός ταρακούνησε, επίσης, την Κάσο και σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές κατοίκων δεν υπάρχουν ζημιές στο νησί.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση αναστάτωσε τους κατοίκους και στα Χανιά, ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην περιοχή των Χανίων δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σεισμός είχε διάρκεια και ότι συνοδεύτηκε από θόρυβο.

Ο σεισμός λόγω του μεγέθους του αλλά και της διάρκειάς του δημιούργησε ανησυχία στους κατοίκους, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί ζημιές η προβλήματα.

Την ίδια ώρα σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί εκτιμώντας ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.


ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...