ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Η ΕΕ βάζει φρένο στις πλαστικές σακούλες

Μείωση κατά τουλάχιστον τρεις φορές στις πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιεί ο μέσος
Ευρωπαίος προβλέπει η «ιστορική» Οδηγία που υπερψηφίστηκε την Τρίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι χώρες-μέλη θα πρέπει είτε να επιβάλλουν χρέωση στις σακούλες είτε να εφαρμόσουν άλλα αποθαρρυντικά μέτρα.
Το κείμενο της συμφωνίας είχε συμφωνηθεί τον Νοέμβριο από τις χώρες-μέλη και εγκρίνεται τώρα από το Ευρωκοινοβούλιο σε δεύτερη ανάγνωση.
Το 2010, κάθε πολίτης της ΕΕ χρησιμοποίησε κατά μέσο όρο 198 πλαστικές σακούλες, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την ίδια χρονιά, περισσότερα από 8 δισ. σακούλες στην ΕΕ κατέληξαν στα σκουπίδια έπειτα από μία μόνο χρήση.
Οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες στη θάλασσα, όπου οι σακούλες σκοτώνουν χελώνες, πουλιά και κήτη.
Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία θα δίνει στα κράτη μέλη της ΕΕ δύο επιλογές:
Nα λάβουν μέτρα ώστε η μέση ετήσια κατανάλωση να μην υπερβαίνει τις 90 ελαφριές σακούλες ανά πολίτη έως τα τέλη του 2019 και τις 40 έως τα τέλη του 2025
Να επιβάλλουν χρέωση στις πλαστικές σακούλες από τα τέλη του 2018.
Ορισμένες χώρες έχουν ήδη λάβει μέτρα κατά της μάστιγας της πλαστικής σακούλας: οι Δανοί χρεώνονται για τη χρήση τους και χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο μόλις τέσσερις σακούλες το χρόνο, την ώρα που οι Πολωνοί και οι Σλοβάκοι χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 466.
Η νέα Οδηγία προβλέπει ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της χρήσης πλαστικών υλικών που διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια.
Ακόμα, μέχρι το 2017 η Κομισιόν θα πρέπει να προτείνει μέτρα για την πανευρωπαϊκή σήμανση των βιοαποικοδομήσιμων και λιπασματοποιήσιμων πλαστικών σακούλων.
«Αυτή η νομοθεσία θα έχει οφέλη για όλους. Μιλάμε για ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες καταλήγουν ως μη επεξεργασμένα απόβλητα καταστρέφοντας το φυσικό μας περιβάλλον» δήλωσε η δανέζα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μαργκρέτ Όκεν, εισηγήτρια της συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: