ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Φιλιατρά: Αναβίωσαν και φέτος τα Λελώνεια

ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr/ 
Για ακόμη μία χρονιά αναβίωσαν τα Λελώνεια στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στα Φιλιατρά που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα
Οι εκδηλώσεις έχουν αναβιώσει από το 2007 με τη συμμετοχή αρκετών ιππέων από την Τριφυλία και με την υποστήριξη του Ιππικού Ομίλου Τριφυλίας, ενώ
πήραν την ονομασία τους από τον Πανάγω Λελώνη που εξόργιζε τους Τούρκους στους Ιππικούς Αγώνες, αφού κατάφερε παρά τα εμπόδια να τους κερδίσει και στο τέλος να θυσιαστεί για την ελευθερία, όπου δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται σήμερα το μνημείο του.

Παρουσία πλήθους κόσμου τελέστηκε η θεία λειτουργία εχθές το πρωί, ενώ μετά το πέρας της λειτουργίας ξεκίνησαν οι ιππικές εκδηλώσεις με την παράδοση της σημαίας του Αγίου Γεωργίου από τον π. Διονύσιο Καλογερόπουλο στον ιππέα Νίκο Μίχο από τους Γαργαλιάνους που με το άλογο του και με τη συνοδεία αρκετών ακόμη ιππέων γύρισαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης των Φιλιατρών.  
Στην συνέχεια ακολούθησαν αγώνες δρόμου από μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Φιλιατρών. Αφού επέστρεψαν οι ιππείς και παρέδωσαν τη σημαία, έγινε ιππική παρέλαση και επιδείξεις. Στο τέλος υπήρχε κέρασμα από τον Ιππικό Όμιλο Τριφυλίας για όλους με ψητή γουρνοπούλα και κρασί.

Αξίζει να αναφέρουμε τα ονόματα των ιππέων που συμμετείχαν:
– Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος
– Μαρία Αναγνωστοπούλου
– Νίκος Μίχος
– Στέλιος Τσίτσας
– Παναγιώτης Πανταζόπουλος
– Δημήτριος Ντουγερόγλου
– Παναγιώτης Κοντοράβδης
– Αγγελική Παράσχη
– Δημήτριος Παράσχης
– Σωτήρης Αρβανίτης

Όλοι οι συμμετέχοντες βραβεύτηκαν με αναμνηστικά μετάλλια, ενώ η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Ιππικό Όμιλο Τριφυλίας και το Δήμο Τριφυλίας.
Το παρών στον εορτασμό και την αναβίωση του εθίμου έδωσαν ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Παναγιώτης Κατσίβελας, ο πρώην Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας, ο πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Τριφυλίας, κ. Γιώργος Τεριζάκης, ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Παπαθεοδοσίου, η αντιδήμαρχος κα. Μαρία Πανουσιοπούλου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Φιλιατρών κ. Παναγιώτης Φαρμάκης καθώς και δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.

Σχετικά με την εορτή ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά στους παρόντες είπε πως: «όλοι έχουμε σήμερα την ανάγκη ενός Αϊ- Γιώργη, πάντα και σήμερα πολυ περισσοτερο». Ενώ συνέχισε λέγοντας πως η Τριφυλία συμμετείχε σε όλα τα ιστορικά γεγονότα επώνυμα και ευπρόσωπα. Κλείνοντας είπε ότι: «σήμερα τιμάμε εκτός απο τον άγιο και τους ανθρώπους που έδειξαν την διαφορά και στάθηκαν όρθιοι, όπως οφείλουμε και εμείς να μείνουμε όρθιοι αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Ο πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Τριφυλίας, κ. Γιώργος Τεριζάκης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να κρατηθούν ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα μας, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους ιππείς που συντηρούν τα άλογα με πόνο ψυχής στις δύσκολες οικονομικά εποχές που ζούμε.





Δεν υπάρχουν σχόλια: