ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Γιατί προθερμαίνουμε τον φούρνο

Αλήθεια γιατί χρειάζεται προθέρμανση ο φούρνος πριν ψήσουμε κάτι; Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος
λόγος; Για να δούμε!


Θα έχετε δει ότι οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι συνταγές αναφέρουν ότι πρέπει να ψήσουμε το φαγητό ή το γλυκό που ετοιμάσαμε σε προθερμασμένο φούρνο στους τάδε βαθμούς Κελσίου.

Κάπως έτσι γεννιέται το εξής ερώτημα: γιατί προθερμαίνουμε τον φούρνο;

Γιατί η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη και τι θα συμβεί αν δεν την τηρήσουμε; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

Κάθε συνταγή έχει τις ιδιαιτερότητες της και περιλαμβάνει ορισμένες οδηγίες για τη σωστή εκτέλεσή της.

Όσο πιο πιστά ακολουθηθούν οι οδηγίες αυτές, τόσο καλύτερο θα είναι και το αποτέλεσμα.

Υπάρχουν, όμως, κάποια σημεία που πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια.

Αυτά μπορεί να έχουν να κάνουν με δοσολογίες υλικών (κυρίως για τα γλυκά) ή με οδηγίες ψησίματος (φαγητά και γλυκά).

Αν παραδείγματος χάρη δεν τηρήσουμε τις δοσολογίες όταν εκτελούμε μια συνταγή ζαχαροπλαστικής, το πιο πιθανό είναι η εκτέλεση της συνταγής να αποτύχει.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το ψήσιμο. Αν για παράδειγμα ρίξουμε τα μακαρόνια σε κρύο νερό και όχι σε βραστό όπως πρέπει, στο πιάτο μας θα καταλήξει μια άμορφη μάζα ζυμαρικών και όχι η λαχταριστή μακαρονάδα της συνταγής.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το τηγάνισμα, όπως και με το ψήσιμο στον φούρνο.


Κι αν στο τηγάνι δεν έχει ίσως τόσο μεγάλη σημασία, το να βάλουμε ένα φαγητό ή γλυκό σε μη προθερμασμένο φούρνο θα οδηγήσει σε βέβαιη αποτυχία.

Γιατί χρειάζεται προθέρμανση ο φούρνος;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Πρώτον, αν δεν το κάνουμε αυτό, δεν θα μπορούμε να υπολογίσουμε τον χρόνο ψησίματος, μιας και η συνταγή θα αναφέρει τον χρόνο για προθερμασμένο φούρνο.

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι το φαγητό ή το γλυκό μας δεν θα ψηθεί ομοιόμορφα. Το πιο πιθανό είναι να ψηθεί εξωτερικά και να μείνει άψητο στο εσωτερικό.


Αυτό μπορεί να επηρεάσει τόσο τη γεύση (πχ άψητο κρέας), όσο και την εμφάνιση της συνταγής (πχ το φούσκωμα του κέικ).

Ειδικά όταν θέλουμε να ψήσουμε κρέας, το να μη προθερμάνουμε τον φούρνο μπορεί να αλλάξει και την ίδια τη διαδικασία του μαγειρέματος, καθώς με αυτόν τον τρόπο σε έναν μη προθερμασμένο φούρνο, το κρέας θα βράσει αντί να ψηθεί.


Φυσικά υπάρχουν και συσκευές, όπως οι φούρνοι θερμού αέρα, οι οποίες δεν χρειάζονται προθέρμανση, γλιτώνοντας μας χρόνο και χρήματα, καθώς έχουν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

ΑΠΟ http://coolweb.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.