ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν ρεύμα, κάρτα τροφίμων και επίδομα ενοικίου

(SOOC/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ)
ΑΠΟ http://www.iefimerida.gr / 19|04|2015


Από τη Δευτέρα και για ένα μήνα, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης οι υποψήφιοι δικαιούχοι.
Οι παροχές που περιλαμβάνει το πρόγραμμα είναι δωρεάν ρεύμα ως 300 κιλοβατώρες το μήνα, κάρτα τροφίμων αξίας από 70 ευρώ ως 220 ευρώ
το μήνα και επίδομα ενοικίου, επίσης από 70 ευρώ ως 220 ευρώ το μήνα.
Τα κριτήρια είναι εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» πρόκειται για τα εξής:
Εισοδηματικά κριτήρια
Το πραγματικό εισόδημα των δικαιούχων έτους 2013 (δήλωση 2014) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 2.400 ευρώ ετησίως για μεμονωμένο άτομο και τις 3.600 ετησίως για ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 600 ευρώ για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος, μέχρι το ποσό των 6.000 ευρώ ετησίως. Εξαρτώμενα μέλη είναι τα παιδιά, ανήλικα και ενήλικα έως των 25 ετών εφόσον σπουδάζουν ή είναι άνεργα, καθώς και τα παιδιά ή αδέρφια με αναπηρία 67%, όπως και τα ορφανά από τους δύο γονείς παιδιά.

Περιουσιακά στοιχεία
Πέρα από το εισόδημα, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας- σε Ελλάδα και εξωτερικό- δεν πρέπει να ξεπερνά τις 90.000 ευρώ κατά άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο, με ανώτατο όριο τα 200.000 ευρώ. Επίσης, το συνολικό ύψος καταθέσεων του ατόμου ή των μελών της οικογένειας δεν πρέπει να υπερβαίνει για το 2014 το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών.

Κριτήρια μοριοδότησης
Προτεραιότητα θα δίνεται με σύστημα μοριοδότησης. Για παράδειγμα, ένας άγαμος, χωρισμένος ή χήρος με εισόδημα 2.400 ευρώ θα πριμοδοτείται με τρία μόρια και θα έχει προτεραιότητα στη χορήγηση παροχών, από άλλο έγγαμο δικαιούχο, με εισόδημα 3.000 ευρώ. Ενα ζευγάρι με άνεργο γονέα και δύο ανήλικα παιδιά, που έχει το 1/3 του εισοδήματος της κατηγορίας του θα πριμοδοτηθεί με δύο μόρια για τα παιδιά, με άλλα δύο λόγω χαμηλότερου εισοδήματος και με ένα μόριο λόγω ανεργίας.

Επιστροφή παροχών
Αν ο δικαιούχος φύγει από τη χώρα για πάνω από ένα δίμηνο, αναστέλλεται η καταβολή των παροχών, εκτός αν ο λόγος είναι νοσηλεία. Η καταβολή διακόπτεται λόγω θανάτου, μόνιμης εγκατάστασης στο εξωτερικό ή αν περιέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες έγγραφα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι η καταβολή έγινε χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.