ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Νέα υπηρεσία από την ΕΛ.ΑΣ.: Ομάδα Διαμεσολάβησης στις πορείες

ΑΠΟ http://news247.gr/
Πρόταση Πανούση για νέα αστυνομική ομάδα. Θα φορούν μπλε στολή, πηλήκιο, θα έχουν ατομικό οπλισμό και ασύρματο, αλλά όχι μέτρα αυτοπροστασίας όπως ασπίδα ή κράνη. Ποιος θα είναι ο ρόλος τους



Μια νέα αστυνομική μονάδα σκέφτεται να δημιουργήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου
Προστασίας του Πολίτη η οποία θα εμπλακεί στην επιτήρηση των διαδηλώσεων, όχι όμως με κατασταλτικό χαρακτήρα. Για τις ακραίες περιπτώσεις όπου η τάξη θα διασαλεύεται, θα προβλέπεται η άμεση εμπλοκή της μονάδας που εδώ και χρόνια έχει επιφορτιστεί με την αποκατάσταση της τάξης που είναι τα ΜΑΤ.

Η νέα αυτή Υπηρεσία θα αποκαλείται Ομάδα Διαμεσολάβησης και το προσωπικό θα φέρει μπλε στολή, εμφανή διακριτικά, αλεξίσφαιρο και ατομικό οπλισμό συν κλομπ και ασύρματο, ενώ δεν θα φέρει μέτρα αυτοπροστασίας όπως κράνη και ασπίδες. Πρόσθετα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δέχεται συνεχώς εισηγήσεις για να καταργηθεί η Ομάδα ΔΕΛΤΑ, η οποία από την ημέρα ίδρυσής της έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες μηνύσεις και καταγγελίες για εκτός ορίων βίαιη συμπεριφορά.
Αυτές είναι μερικές από τις σκέψεις που υπάρχουν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. που συμπεριλαμβάνεται στο υπόμνημα με τα αίτημα και τις εισηγήσεις και τις προτάσεις των συναρμόδιων φορέων, μέσα έναν φάκελο όγκου 40 σελίδων που παρέδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα το υπουργείο για να του παράσχει πρωτίστως πολιτική στήριξη στους μέχρι τώρα χειρισμούς του και τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει.
Επόμενο μεγάλο στοίχημα θεωρείται ο χειρισμός του απελευθέρωσης ή μη του Σάββα Ξηρού από την κυβέρνηση, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ενοχληθεί έντονα από αυτές τις εξελίξεις και οι σκέψεις περιορίζονται στον κατ' οίκον περιορισμό του με «βραχιολάκι» εντοπισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.