ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Δωρεά τεχνολογικού εξοπλισμού υψηλών προδιαγραφών σε πέντε νοσοκομεία από την ΟΠΑΠ Α.Ε.

Η ΟΠΑΠ Α.E., υλοποιώντας τη στρατηγική της δέσμευσή για διαρκή αναβάθμιση της ιατρικής φροντίδας στη χώρα μας, ολοκλήρωσε για το 2014 τη δωρεά τεχνολογικού εξοπλισμού υψηλού επιπέδου σε πέντε νοσοκομεία της χώρας, που εξυπηρετούν καθημερινά σημαντικό αριθμό πολιτών.

Ειδικότερα, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, προσφέρθηκε ένας γραμμικός επιταχυντής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών καρκίνου, με έμφαση στην διεξαγωγή στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής και στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας σώματος.
Με αυτή τη δωρεά, το ΑΧΕΠΑ είναι πλέον το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στη χώρα μας με δυνατότητα παροχής θεραπειών αυτού του είδους. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΑΧΕΠΑ, κ. Παντελιάδης, ευχαρίστησε την ΟΠΑΠ Α.Ε για την πολύτιμη αρωγή της στο δύσκολο έργο που επιτελείται καθημερινά στο Νοσοκομείο.

Επίσης, στο Γενικό Νοσοκομείο Αίγινας «'Αγιος Διονύσιος», εγκαταστάθηκε ένα σύστημα ψηφιακής ακτινογραφίας-μαστογραφίας, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» λειτουργούν πλέον δύο (2) θερμοκοιτίδες μεταφοράς νεογνών με αναπνευστήρα. Τις θερμές ευχαριστίες του απέστειλε στην ΟΠΑΠ Α.Ε. ο Διοικητής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, κ. Καλτσίδης.

Όσον αφορά στην Αθήνα, στο Νοσοκομείο Αφροδίσιων & Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός», η ΟΠΑΠ Α.Ε. προσέφερε ένα μηχάνημα ακτινοθεραπείας - πλησιοθεραπείας δέρματος.

Από την πλευρά της, η Διοικήτρια του «Ανδρέας Συγγρός», κ. Αντωνίου, υπογράμμισε, ότι το μηχάνημα που δώρισε η ΟΠΑΠ Α.Ε. στο νοσοκομείο συμβάλει στη λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού-Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου.

Στο Αρεταίειο Νοσοκομείο προσφέρθηκε ένα ψηφιακό τηλεχειριζόμενο ακτινοσκοπικό συγκρότημα, το οποίο είναι και το μοναδικό σύστημα θεραπείας βραχείας διάρκειας που λειτουργεί σε δημόσιο νοσοκομείο. Εκ μέρους του Αρεταίειου, η καθηγήτρια κ. Μουλοπούλου (διεύθυνση εργαστηρίου), εξέφρασε τις ευχαριστίες του νοσοκομείου για τη δωρεά, τονίζοντας, ότι ο συγκεκριμένος εξοπλισμός χρησιμοποιείται ήδη για ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις εσωτερικών και εξωτερικών ασθενών.


ΑΠΟ http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.