ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Πόσο αδιάβροχο είναι το ρολόι σας;

Αλήθεια πόσοι από μας γνωρίζουμε τι σημαίνει η κωδικοποίηση για τα αδιάβροχα ρολόγια; Πώς να
την διαβάσουμε για να δούμε πόσο αδιάβροχο είναι ένα ρολόι;

Βλέπουμε πάνω σε ένα ρολόι την ένδειξη “water-resistant”, δηλαδή αδιάβροχο. Είναι όμως το συγκεκριμένο ρολόι πράγματι αδιάβροχο ή πιο σωστά πόσο αδιάβροχο είναι; Ας δούμε απλά και κατανοητά.
Αν το ρολόι μας είναι όντως αδιάβροχο και είναι κατασκευασμένο από κατασκευαστή που πληροί τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές, εκτός από την ένδειξη “water-resistant” θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αναφέρει και τον βαθμό αδιαβροχοποίησης του ρολογιού.

Αυτό γίνεται συνήθως με 3 τρόπους. Με άλλα λόγια, υπάρχουν 3 διαφορετικές μονάδες μέτρησης που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό.

Η πρώτη, και ίσως η πιο γνωστή, είναι τα μέτρα. Έχουμε ακούσει για παράδειγμα ότι το τάδε ρολόι είναι αδιάβροχο στα 100 μ.

Η ένδειξη αυτή αφορά στατική πίεση 100 μέτρων. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το ρολόι αντέχει σε κατάδυση βάθους 100 μέτρων, όπως λανθασμένα πιστεύουν ορισμένοι.

Η δεύτερη μονάδα μέτρησης είναι οι ατμόσφαιρες (ΑΤΜ). Κάθε ατμόσφαιρα ισούται κατ’ αντιστοιχία με 10 μέτρα στατικής πίεσης. Δηλαδή ένα ρολόι 10 ΑΤΜ είναι το ίδιο αδιάβροχο με ένα ρολόι 100 μ.

Η ίδια αντιστοιχία ισχύει και για την τρίτη μονάδα μέτρησης, αυτής των BAR πίεσης. Όπως και με τις ατμόσφαιρες, 10 BAR υποδηλώνουν αντοχή 100 μέτρων στατικής πίεσης.

Σε κάθε περίπτωση η στεγανότητα των ρολογιών αφορά μόνο επαφή με κρύο νερό. Οποιαδήποτε επαφή με ζεστό νερό μπορεί να καταστρέψει ανεπανόρθωτα την στεγανοποίηση της κάσας του ρολογιού.


Θυμηθείτε: Κανένα ρολόι δεν αντέχει στη σάουνα!
Οδηγός αδιαβροχοποίησης ρολογιών


Ένας γενικός οδηγός με τις πιο κοινές περιπτώσεις αδιαβροχοποίησης είναι ο εξής:

10M=1ATM=1BAR Τυχαία επαφή με σταγόνες νερού

30M=3ATM=3BAR Πλύσιμο χεριών, επαφή με βροχή

50M=5ATM=5BAR Αντοχή σε κρύο ντους, επιφανειακή κολύμβηση

100M=10ATM=10BAR Ιδανικό για κολύμβηση και snorkeling

200M=20ATM=20BAR Κατάλληλο για καταδύσεις (Scuba Diving)

Όταν αναγράφεται απλά "water-resistant" χωρίς κάποια άλλη πληροφορία, τότε το ρολόι είναι αδιάβροχο στα 10 ή στα 30 μέτρα.

Επομένως, εάν πρόκειται να αγοράσετε ρολόι, για να αποφασίσετε πόσο αδιάβροχο πρέπει να είναι, καλό είναι να σκεφτείτε για ποια χρήση το προορίζετε.


Έχετε κατά νου ότι τα ρολόγια καταδύσεων (200m και άνω) εκτός από υψηλό κόστος κτήσης και συντήρησης, έχουν συνήθως και αρκετά μεγάλο βάρος, γεγονός που τα καθιστά άβολα για καθημερινή χρήση.

Μια ασφαλής επιλογή που καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες του μέσου χρήστη είναι ένα ρολόι αδιάβροχο στα 100μ.

Η επιλογή είναι δική σας!


ΑΠΟ http://coolweb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: