ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

1) Τι είναι ψηφιακή τηλεόραση; 2) Τι είναι αποκωδικοποιητής;

 Φωτο απο https://www.google.com

1) Ψηφιακή τηλεόραση είναι η τηλεόραση που αντικατέστησε την αναλογική και ουσιαστικά
πρόκειται για μία απλή αλληλουχία αλλαγών με σκοπό τη βελτίωση της τηλεόρασης. 


Η ψηφιακή τηλεόραση δεν λαμβάνει αναλογικό σήμα αλλά ψηφιακό: λαμβάνει δηλαδή ψηφία αντί για κύματα (έτσι πλέον εκπέμπουν οι αναμεταδότες).

Έχει μέσα της έναν αποκωδικοποιητή ο οποίος μετατρέπει αυτό το ψηφιακό σήμα με "ειδικό τρόπο" σε αναλογικό - σε εικόνα - ήχο κι έτσι απολαμβάνουμε εικόνα και ήχο υψηλής ποιότητας.

Η ψηφιακή τηλεόραση αποτελεί την εξέλιξη της αναλογικής τηλεόρασης και έχει πληθώρα πλεονεκτημάτων:

♦ καλύτερη εικόνα,
♦ καλύτερο ήχο,
♦ "χωράει" περισσότερα κανάλια,
♦ χαμηλότερη κατανάλωση σε ενέργεια από τους αναμεταδότες,
♦ συμβατή με τις σύγχρονες τεχνολογίες,
κλπ

Αποκωδικοποιητής είναι μία συσκευή - ένα σύστημα το οποίο λαμβάνει κάποια δεδομένα τύπου Α και τα μετατρέπει σε δεδομένα τύπου Β.

2) Ο αποκωδικοποιητής αποτελείται από μία είσοδο και μία έξοδο και είναι κάτι σαν μετατροπέας:

από την είσοδο μπαίνουνε τα δεδομένα τα οποία είναι κωδικοποιημένα και που θέλουμε να μετατρέψουμε - αποκωδικοποιήσουμε, τα "επεξεργάζεται" και βγάζει στην έξοδό του τα ήδη επεξεργασμένα δεδομένα στη μορφή στην ουσία που θα θέλαμε να μετατραπούν: αποκωδικοποιημένα.

Ένα παράδειγμα που ξέρουμε λίγο πολύ όλοι μας, είναι ο αποκωδικοποιητής mpeg4 της ψηφιακής τηλεόρασης:

λαμβάνει το ψηφιακό σήμα, το μετατρέπει σε αναλογικό και βλέπουμε το αποτέλεσμα στην τηλεόρασή μας.

Αλλιώς ονομάζεται decoder.

ΑΠΟ http://ti-einai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: