ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ξεκίνησαν οι εξαγωγές αγγουριών από την Τριφυλία




Ξεκίνησαν οι εξαγωγές αγγουριών από την Τριφυλία καθώς αυξάνεται σταδιακά η συγκομιδή τους, η οποία, σε πλήρη εξέλιξη, σε όλες τις θερμοκηπιακές μονάδες της περιοχής, αναμένεται από το επόμενο δεκαήμερο. 
Η κύρια χώρα κατεύθυνσής τους είναι η Βουλγαρία, ενώ ζήτηση και εξαγωγές,
σε μικρότερες, όμως, ποσότητες, γίνονται και προς άλλες βαλκανικές χώρες και χώρες της κεντρικής Ευρώπης. 
Μέχρι τώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, όπως μας επισήμανε ο διευθυντής της Αντώνης Παρασκευόπουλος, έχουν εξαχθεί περίπου 40 τόνοι αγγουριών, όγκος που θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα, καθώς θα αυξηθεί και η παραγωγή από την περιοχή. 
Η ποιότητα των προϊόντων, σημείωσε, είναι εξαιρετική και σε αυτό συμβάλλουν οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, με την ηλιοφάνεια που υπάρχει, την υψηλή σχετική υγρασία αλλά και τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά. 
Όλα αυτά, μας ανέφερε, είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην ποιότητα και κάνουν το αγγούρι της περιοχής φημισμένο. 
Όσον αφορά τις τιμές, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος σημείωσε ότι είναι ικανοποιητικές και κυμαίνονται στα 80 - 85 λεπτά το ζευγάρι, αν και παρατήρησε ότι ακόμη οι ποσότητες παραγωγής δεν είναι πάρα πολύ μεγάλες. 
Η γενικότερη εκτίμηση, όμως, που υπάρχει από παραγωγούς της περιοχής είναι ότι φέτος θα είναι μια καλή χρονιά, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία και αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι μια ανταγωνιστική περιοχή, όπως είναι η Κρήτη, ολοκληρώνει τον κύκλο καλλιέργειας νωρίτερα σε σχέση με άλλα χρόνια, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν εκεί. 
Αυτό δημιουργεί μια αισιοδοξία ότι θα υπάρχει ζήτηση για το προϊόν, μένει όμως να αποδειχθεί και στην πράξη.
ΠΗΓΗ Κ. Μπ. - eleftheriaonline.gr
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: