ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Δηλώσεις για επιδοτήσεις: Σωστή και έγκαιρη δουλειά για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία

Σωστή κι έγκαιρη δουλειά πρέπει να γίνει, με ακριβή έκταση και ακριβή θέση του κάθε αγροτεμαχίου,
για να μη χαθούν δικαιώματα και επιδοτήσεις για τους παραγωγούς της Μεσσηνίας. Οι παραγωγοί οφείλουν μόλις ανοίξει το σύστημα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ -έχει καθυστερήσει και δεν έχει ανοίξει ακόμα- να σπεύσουν στους φορείς ενεργοποίησης και να μην τα αφήσουν για το Μάιο, για την τελευταία στιγμή. Και φέτος στη Μεσσηνία φορείς ενεργοποίησης είναι η ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ. και η Ενωση.

Και όλα αυτά γιατί η διαδικασία αλλάζει. Τα παλιά δικαιώματα με τη μορφή που τα γνωρίζαμε μέχρι και σήμερα, καταργούνται. Το ύψος της βασικής ενίσχυσης (νέα δικαιώματα) θα προσδιοριστούν ανάλογα με την έκταση των αγροτεμαχίων, που θα πρέπει να είναι σωστά οριοθετημένα στους χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα άμεσες ενισχύσεις χορηγούνται μόνο σε ενεργούς γεωργούς. Δεν θεωρούνται ενεργοί γεωργοί όσοι δηλώνουν γεωργικές εκτάσεις αποτελούμενες σε ποσοστό άνω του 50% από εκτάσεις διατηρούμενες εκ φύσεως σε κατάσταση κατάλληλη για βόσκηση ή καλλιέργεια, χωρίς να ασκούν την ελάχιστη γεωργική δραστηριότητα επ’ αυτής. Δεν χορηγούνται άμεσες ενισχύσεις σε γεωργούς όταν το συνολικό ποσό των προς καταβολή άμεσων ενισχύσεων προ της ανάκτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και της εφαρμογής διοικητικών κυρώσεων για δεδομένο ημερολογιακό έτος δεν υπερβαίνει τα 250 ευρώ. Αυτό, όμως, δεν εφαρμόζεται για τους γεωργούς, των οποίων η έδρα της εκμετάλλευσης βρίσκεται στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Το ελάχιστο μέγεθος ανά εκμετάλλευση, για την οποία μπορεί να ζητηθεί η χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης ορίζεται στα 0,4 εκτάρια, δηλαδή στα 4 στρέμματα.
ΣΤΗ ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ.

Στη ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ. καλούν από τώρα τους παραγωγούς να κινητοποιηθούν. Ο διευθυντής της εταιρείας Βασίλης Σταθόπουλος παρατήρησε στην "Ε" πως «με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλά διαχρονικά προβλήματα και λάθη στους χάρτες, απαιτείται ο σχολαστικός έλεγχος και η επιμελής διόρθωση των σφαλμάτων άμεσα και με ευθύνη του κάθε παραγωγού». Επεσήμανε ότι «πάνω από όλα απαιτείται σωστή δουλειά, γιατί θα χαθούν δικαιώματα και επιδοτήσεις» και πρόσθεσε: «Η ορθότητα είναι πρώτα και κύρια ευθύνη του παραγωγού. Θα πρέπει ο ίδιος να μεριμνήσει και να βεβαιώσει πως είναι σωστά τα στοιχεία για κάθε αγροτεμάχιο που του ανήκει».

Ο κ. Σταθόπουλος διευκρίνισε πως «οι μισές αεροφωτογραφίες είναι λάθος» κι ενημέρωσε: «Οσοι έχουν, να φέρουν τοπογραφικά. Συμβουλεύουμε τους παραγωγούς ότι όπου προκύπτουν αμφιβολίες και όπου τα λάθη είναι εμφανή, όπου δεν υπάρχουν σωστές μετρήσεις, να προβούν σε μετρήσεις για να βοηθήσουν στη σωστή δουλειά και να πάρουν την επιδότηση». Εξήγησε ότι «η ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ. θα βοηθήσει» και ζήτησε από τους παραγωγούς να μην αφήσουν την ενεργοποίηση για την τελευταία στιγμή: «Είναι δύσκολη και χρονοβόρα η διαδικασία, γι’ αυτό λέμε από τώρα. Αν αφήσουμε την ενεργοποίηση για το Μάιο, η Μεσσηνία θα μείνει χωρίς επιδότηση». Σημείωσε ότι «απαιτείται σωστή δουλειά, ακριβή έκταση και ακριβή θέση του κάθε αγροτεμαχίου για να μη χαθούν δικαιώματα και επιδοτήσεις. Γι’ αυτό ζητάμε από τον κόσμο από τώρα τα δικαιολογητικά, για να προλάβουμε τη σωστή δουλειά». Οσον αφορά την οικονομική επιβάρυνση των παραγωγών είπε ότι «θα εφαρμόσουμε το τιμολόγιο του "Gaia Επιχειρείν" που φέτος αναμένεται να έχει μεγάλη μείωση».
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, είναι: Εκκαθαριστικό 2014 Ε9, τοπογραφικά ή αεροφωτογραφίες για όλα τα αγροτεμάχια, αντίγραφο ταυτότητας, βιβλιάριο τράπεζας, βιβλιάριο ΟΓΑ, μητρώο ζώων, ενοικιαστήρια.
Η ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ. καλεί τους Μεσσήνιους παραγωγούς στα καταστήματά της: Κατάστημα Καλαμάτας, Αρτέμιδος 64 και σε Μεσσήνη, Μελιγαλά, Πύλο, Χαρακοπιό, Χώρα, Κυπαρισσία, Γαργαλιάνους, Στέρνα, Αβία, Κοπανάκι, Ανδρούσα και Φιλιατρά.

ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ


Στην Ενωση Μεσσηνίας η γενική διευθύντρια Διονυσία Βλαχονικολού επιβεβαίωσε ότι «πάνω από όλα είναι η σωστή ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων. Οι παραγωγοί πρέπει να υποδείξουν σωστά στους χάρτες τα αγροτεμάχια που έχουν». Και παρατήρησε πως «πρέπει να γνωρίζουν ότι στις 15 Μαΐου η διαδικασία της ενεργοποίησης ολοκληρώνεται». Ενημέρωσε ότι «έχουμε ιστορικά αρχεία που θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο» και διευκρίνισε: «Δε θα ζητήσουμε αεροφωτογραφίες, τις έχουμε από το παρελθόν. Και όπου χρειαστεί θα κάνουμε και μετρήσεις με τοπογράφους. Οπου δεν μπορούν να εντοπιστούν σωστά τα αγροτεμάχια, θα γίνονται επιτόπιες μετρήσεις με εξειδικευμένο προσωπικό με τη βοήθεια των παραγωγών, ώστε με ασφάλεια να εντοπίζονται οι ιδιοκτησίες. Ο παραγωγός που θα χρειάζεται τον τοπογράφο που έχουμε, θα πληρώνει 2 ευρώ το στρέμμα». Για το κόστος που θα επωμιστούν οι παραγωγοί, η κ. Βλαχονικολού είπε πως «το τιμολόγιο θα είναι φέτος μειωμένο σε σχέση με πέρυσι».

Ενημέρωσε, ακόμα πως πέρα από τα καταστήματα της Ενωσης στο νομό θα λειτουργήσουν και κινητά συνεργεία, σε ΚΕΠ για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων.
Σε ανακοίνωσή της η Ενωση δεσμεύεται ότι «το σύνολο των παραγωγών θα ενημερωθεί και τηλεφωνικά από τα στελέχη του συνεταιρισμού, προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός, αφού η προθεσμία ενεργοποίησης λήγει την 15η Μαΐου»

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/54395-diloseis-epidotiseis

Δεν υπάρχουν σχόλια: