ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Η ελληνική παραλία που είναι στις 10 καλύτερες του κόσμου!

 

 

Δεν θα μπορούσε να υπάρχει λίστα με τις καλύτερες παραλίες στον κόσμο και να λείπει η Ελλάδα.

Το TripAdvisor έβγαλε τη χρυσή λίστα και το Ελαφονήσι κατέκτησε τη 10η θέση στην παγκόσμια λίστα των 25 καλύτερων παραλιών του κόσμου.

Ευρωπαϊκά έρχεται στην τρίτη θέση πίσω από την παραλία Rabbit στη Λαμπεντούσα στην Ιταλία και την Playa de Ses Illetes στην Φερμεντέρα στις Βαλεαρίδες Νήσους στα ανατολικά της Ισπανίας.

Η χρυσή λίστα


1 Baia do Sancho
   Φερνάντο ντε Νορόνια, Βραζιλία

2 Grace Bay
   Προβιντενσιάλες, Τερκς και Κέικος

3 Rabbit Beach
    Λαμπεντούσα, Islands of Sicily

4 Playa Paraiso Beach
   Cayo Largo, Κούβα

5 Playa de Ses Illetes
   Φορμεντέρα, Νησιά Βαλεαρίδες

6 Anse Lazio
   Νήσος Πράσλιν, Σεϋχέλλες

7 White Beach
   Μπορακάι, Aklan Province

8 Flamenco Beach
   Culebra, Πουέρτο Ρίκο

9 Whitehaven Beach
    Νησί Whitsunday, Νησιά Whitsunday

10 Ελαφονήσι

      Ελαφονήσι, Ελλάδα

11 Camp's Bay Beach
     Camps Bay, Νότια Αφρική

12 Radhanagar Beach
      Νήσος Χάβελοκ, Νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ

13 Woolacombe Beach
      Γουλακόμπε, Ηνωμένο Βασίλειο

14 Siesta Key Public Beach
     
Σιέστα Κι, Φλόριντα

15 West Bay Beach
      West Bay, Ονδούρα

16 Cayo de Agua
      Los Roques National Park, Βενεζουέλα

17 Playa Manuel Antonio
      Εθνικό Πάρκο Μανουέλ Αντόνιο, Κόστα Ρίκα

18 Nai Harn Beach
     
Rawai, Ταϊλάνδη

19 Sharm El Luli
     
Μάρσα Αλάμ, Αίγυπτος

20 Iztuzu Beach
      Νταλουάν, Τουρκία

21 Playa Paraiso
     
Τουλούμ, Μεξικό

22 Diani Beach
      Diani Beach, Κένυα

23 Palm - Eagle Beach
     
Παλμ/Ιγκλ Μπιτς, Αρούμπα

24 Ngapali Beach
     
Ngapali, Μιανμάρ

25 Maunganui Beach
      Mount Maunganui, Νέα Ζηλανδία

Πηγή: Mirror
ΑΠΟ http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη