ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Επιστήμονες έσβησαν για πρώτη φορά τον HIV από το DNA

Όταν ο ιός HIV εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα, μένει εκεί για πάντα, αναγκάζοντας τους ασθενείς να υποβάλλονται σε θεραπείες για το υπόλοιπο της ζωής τους. Για πρώτη φορά ερευνητές στη Φιλαδέλφεια βρήκαν ένα τρόπο για να σβήσουν τελείως τον ιό του DNA από τα ανθρώπινα κύτταρα, «αποκόβοντάς» τον.

Πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια να εξαλειφθεί ο κρυμμένος ιός από τα ανθρώπινα κύτταρα και σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να αποτελέσει πιθανή θεραπεία και για άλλες κρυμμένες μολύνσεις.



«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο για τη μόνιμη θεραπεία του AIDS», δήλωσε ο Kamel Khalili, επικεφαλής του τμήματος Νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο Ιατρικής Temple, ωστόσο τόνισε ότι παρά την συναρπαστική ανακάλυψη, δεν είναι ακόμα έτοιμο να πάει στην κλινική. «Είναι μια απόδειξη ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε.

Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών, ο Dr. Khalili και οι συνάδελφοί του, δίνουν λεπτομέρειες για το πώς δημιούργησαν τα μοριακά εργαλεία για να σβήσουν τον HIV.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα αφαιρετικό ένζυμο DNA για να «αποκόψουν» τον ιό. Στη συνέχεια ο μηχανισμός αποκατάστασης του κυττάρου αναλαμβάνει το ρόλο της «επανασυγκόλλησης» του γονιδιώματος, με αποτέλεσμα να «καθαρίζονται» τα κύτταρα.

«Καθώς ο HIV δεν καθαρίζεται ποτέ τελείως από το ανοσοποιητικό σύστημα, απαιτείται αφαίρεση του ιού για τη θεραπεία της ασθένειας», εξήγησε ο Dr. Khalili.

Αυτά τα γονιδιακά εργαλεία «υπόσχονται» να γίνουν ένα θεραπευτικό εμβόλιο, που πρόκειται να «ανακουφίσει» πάνω από 33 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως που είναι μολυσμένοι με τον ιό.


ΑΠΟ http://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: