ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Εργαστήριο βομβών και η δεύτερη γιάφκα του Ξηρού στο Λουτράκι: Ολα τα ευρήματα

ΑΠΟ http://www.iefimerida.gr / 06|01|2015 17:49


Μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών εντοπίστηκαν και στη δεύτερη γιάφκα του Χριστόδουλου Ξηρού, στο Λουτράκι, όπου βρέθηκαν και κλεμμένα οχήματα, τα οποία μάλλον θα χρησιμοποιούνταν στην επίθεση στον Κορυδαλλό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα κλιμάκιο των Εγκληματολογικών Ερευνών εντόπισε στο νέο κρησφύγετο τουλάχιστον 20 τάπερ με εκρηκτική ύλη, δύο σακιά με νιτρική αμμωνία, μικρά μπουκάλια με άγνωστο υλικό και αρκετά καλώδια.
Ολα αυτά θα χρησιμοποιούνταν στην κατασκευή βομβών, ενώ, από την Δευτέρα είχε σημάνει συναγερμός καθώς υπήρχε ο φόβος πως το σπίτι είναι παγιδευμένο με εκρηκτικά.
Εξωτερικά του σπιτιού, το οποίο είχε νοικιάσει η καταζητούμενη Αγγελική Σ., εντοπίστηκαν δύο οχήματα, ένα βαν και ένα τζιπ χωρίς πινακίδες κυκλοφορίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα οχήματα αυτά θα χρησιμοποιούνταν στην επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού.
Μάλιστα, σύμφωνα με το korinthostv.gr, στο σημείο έξω από το σπίτι-γιάφκα του Ξηρού παραδοσιακά γινόταν η τελετή των Θεοφανείων, ωστόσο, φέτος η ΕΛ.ΑΣ. δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθούν στο σημείο οι εκδηλώσεις.
«Καθαρά» τα όπλα της Αναβύσσου
Την ίδια στιγμή, η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των βαλλιστικών εξετάσεων από τα οποία προκύπτουν ότι το πιστόλι που βρέθηκε στην κατοχή του Ξηρού, αλλά και τα υπόλοιπα όπλα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για καμία εγκληματική ενέργεια.
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας:
«Ανακοινώνεται ότι, από τις βαλλιστικές εξετάσεις, που διενεργήθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, προέκυψε ότι το πιστόλι που κατασχέθηκε στην κατοχή του συλληφθέντα Χριστόδουλου Ξηρού καθώς επίσης και τα υπόλοιπα τρία πιστόλια και τα οκτώ kalashnikov , που κατασχέθηκαν στο κρησφύγετο - «γιάφκα» στην Ανάβυσσο Αττικής, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε τρομοκρατική ή άλλη εγκληματική ενέργεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: