ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Ημερίδα Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας: Στο επίκεντρο η βιωσιμότητα του κλάδου

http://www.eleftheriaonline.gr/ Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/53152-imerida-farmakeftikoy-syllogou-messinias



Τα ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον φαρμακευτικό κλάδο κυρίως λόγω της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται, τέθηκαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε χθες στην Καλαμάτα από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου και του γενικού γραμματέα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ανδρέα Σοφιανόπουλου και Γιάννη Μακρυγιάννη αντίστοιχα.
Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο συνταξιούχος, παλιός πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τσιριβάκος.
Ο κ. Μακρυγιάννης σημείωσε χαρακτηριστικά πως "έχουμε υποστεί μια μνημονιακή πολιτική η οποία σχεδόν εξάντλησε τη δυνατότητα των ελληνικών φαρμακείων και γίνεται προσπάθεια για να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε τη βιωσιμότητά μας". Σημείωσε δε πως εκτιμάται ότι "με οποιαδήποτε άλλη πολιτική θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα αξεπέραστα προβλήματά μας". Ακόμα έκανε λόγο για κοινωνικό αποκλεισμό, που πρέπει να τελειώσει. "Δεν μπορεί πια ο Ελληνας ασφαλισμένος να έχει αυτή τη μοίρα που του επιφυλάσσει η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται".

Από τη μεριά του ο κ. Σοφιανόπουλος αναφέρθηκε στα δύο βασικά αιτήματα του κλάδου, τα οποία όπως είπε αφορούν στην εφαρμογή ενός ωραρίου για όλα τα φαρμακεία και στις αδειοδοτήσεις και το ηλεκτρονικό εμπόριο που όπως χαρακτηριστικά σημείωσε "έχουν διχάσει τον κλάδο κι έχουν προκαλέσει προβλήματα στην αγορά".
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου Σωτήρη Αργυρόπουλο, οι εργασίες αφορούσαν γενικότερα στις εξελίξεις στον φαρμακευτικό κλάδο και στην αποκέντρωση του Πανελληνίου Συλλόγου, καθώς ακόμα σε ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά θέματα και σε ευρωπαϊκά ζητήματα σχετικά με τον χώρο.
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/53152-imerida-farmakeftikoy-syllogou-messinias

Δεν υπάρχουν σχόλια: