ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Επιμελητήριο Μεσσηνίας: 523 εγκαίνια και 480 “λουκέτα”

Εκλεισαν 480 επιχειρήσεις αλλά άνοιξαν 523 στο Νομό Μεσσηνίας, μέσα στο 2014. Μπορεί η χρονιά να κλείνει με περισσότερες επιχειρήσεις, όμως είναι λιγότεροι εκείνοι που απασχολούνται, καθώς όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, έκλεισαν αρκετές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις κι έγινε έναρξη, κατά κύριο λόγο, επαγγελμάτων παροχής υπηρεσιών, που απαιτούν απασχόληση μικρότερου αριθμού εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, καμία μεταβολή δεν επήλθε στον βιοτεχνικό κλάδο στο νομό, ενώ διαγράφηκαν 82 βιοτεχνίες κι έγινε έναρξη για 52. Διαγράφηκαν 117 εμπορικές επιχειρήσεις αλλά εγγράφηκαν 131 νέες. Στον εξαγωγικό τομέα έγινε μία διαγραφή και καμία νέα εγγραφή, ενώ στον επαγγελματικό κλάδο, στον τομέα δηλαδή παροχής υπηρεσιών, έγιναν 264 διαγραφές και 302 εγγραφές. Στον τομέα των μεταφορών έκαναν έναρξη 11 επιχειρήσεις και έπαψαν τη δραστηριότητά τους 7, ενώ στον κλάδο του τουρισμού και του πολιτισμού έκαναν έναρξη 22 και έπαψαν τις εργασίες τους 9.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρη Μανιάτη, δυστυχώς κλείνουν επιχειρήσεις που απασχολούσαν ανθρώπινο δυναμικό και ανοίγουν άλλες παροχής υπηρεσιών, ακόμα και για την αυτοαπασχόληση του ιδιοκτήτη τους, γεγονός που δεν σημαίνει βελτίωση της κατάστασης.
Ο ίδιος είναι επιφυλακτικός αναφορικά με την επιχειρηματικότητα στο νομό μας, καθώς τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται συρρίκνωση της απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού. Εκτιμά μάλιστα πως λόγω της αστάθειας στο πολιτικό σκηνικό δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα αναφορικά με επενδύσεις στην περιοχή μας, πράγμα που εκτιμά πως θα αλλάξει στη συνέχεια. 

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/epimelitiria/item/52010-epimelitirio-messinias-egkainia-louketa

Δεν υπάρχουν σχόλια: