ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015

Εως 3,25 ευρώ το κιλό η τιμή του ελαιόλαδου

Αν και είναι καλή από άποψη απόδοσης η φετινή χρονιά για το ελαιόλαδο στη Μεσσηνία, καθώς επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για πάνω από 50.000 τόνους παραγόμενο ελαιόλαδο και τιμές πάνω από 3 ευρώ, οι παραγωγοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και τις ζημιές που προκλήθηκαν σε ορισμένες περιοχές, με συνέπεια στην ποιότητα συγκεκριμένων ποσοτήτων ελαιολάδου, που πωλούνται για βιομηχανική πλέον χρήση, στην τιμή των 2 ευρώ.

Πάντως η τιμή του ελαιολάδου αυτές τις ημέρες κυμαίνεται από 3 έως 3,25 ευρώ το συμβατικό, ανάλογα την οξύτητα, με το ΠΟΠ να πωλείται κατά 20 λεπτά πιο ακριβό. Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελαιοτριβέων Γιάννη Ηλιάδη, φαίνεται να υπάρχει ανοδική τάση στην αγορά, καθώς και η ζήτηση βρίσκεται σε
ικανοποιητικό επίπεδο, και λόγω της γνωστής κατάστασης με το ελαιόλαδο στην Ιταλία και την Ισπανία. Επιπλέον, εξηγεί πως η Μεσσηνία έχει επάρκεια σε ποσότητες για πώληση στη συνέχεια, τόσο στις δεξαμενές των ελαιοτριβείων όσο και στις αποθήκες των παραγωγών. Οπως λέει, μετά την περίοδο ανθοφορίας που θα δείξει αν η Ιταλία και η Ισπανία περιμένουν λάδι την επόμενη σεζόν, θα φανεί και η άνοδος ή η σταθερότητα των τιμών που θα έχουν διαμορφωθεί τότε. Αν, όπως λέει, οι άλλες χώρες δεν έχουν ανθοφορία, τότε θα ζητηθεί ελληνικό ελαιόλαδο για αγορά, με στόχο να υπάρχει απόθεμα.
Αναφορικά με τα πλήγματα που δέχτηκε φέτος η καλλιέργεια, σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, υπάρχουν και περιπτώσεις παραγωγών, σε ορισμένες μόνο περιοχές, που το ελαιόλαδο που παρήγαγαν είχε τόσο αυξημένη οξύτητα, καθώς ο καρπός είχε σαπίσει, που προορίζεται μόνο για βιομηχανική χρήση σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Αυτό είχε συνέπεια σε κάποιες καλλιέργειες να μην ολοκληρωθεί η συγκομιδή, αφού δε συμφέρει οικονομικά τους παραγωγούς, που είχαν τον καρπό των δέντρων τους να σαπίζει ύστερα από τον παγετό αλλά και μύκητες που έπληξαν κάποιες περιοχές.
Επιπλέον, σημαντικό πλήγμα κατάφερε στην καλλιέργεια η ανεμοθύελλα, που μείωσε σημαντικά την παραγωγή σε αρκετές περιπτώσεις μειώνοντας δραματικά την παραγωγή.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας Γιάννη Κυριακόπουλο, αναφορικά με τις παραγόμενες ποσότητες στο νομό, είναι σε εξέλιξη η συγκέντρωση των αναλυτικών καταστάσεων από τα ελαιοτριβεία και το τελικό συμπέρασμα αναμένεται μέσα στο Φεβρουάριο. Πάντως για την περιοχή αρμοδιότητάς του, πλην Τριφυλίας, οι εκτιμήσεις συνεχίζουν να κάνουν λόγο για 30.000 τόνους, ενώ να θυμίσουμε πως στην Τριφυλία οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πλέον των 20.000 τόνων ελαιόλαδο.
Αναφερόμενος ο κ. Κυριακόπουλος στις ζημιές παρατήρησε πως υπάρχει θέμα με ζημιές από χαλάζι, πάγο, ανεμοθύελλα και σε άλλες περιπτώσεις, μικρότερης έκτασης, από μύκητες, οι οποίες σε συνδυασμό με την χαμηλή απόδοση στην αρχή της περιόδου, δεν επέτρεψαν την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου. 
Οπως εξηγεί ο κ. Ηλιάδης, στην Ανω Μεσσηνία, όπου δραστηριοποιείται και ο ίδιος, η συγκομιδή ολοκληρώνεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, με μειωμένη όμως παραγωγή από 25% έως 50%, λόγω των όσων προαναφέρθηκαν, από άποψη καιρικών συνθηκών. Στην περιοχή του έχει μείνει ακόμα ένα 10%-15% για συγκομιδή σε καλλιέργειες που παραδοσιακά μένουν τελευταίες. 
Η συγκομιδή στην περιοχή της Τριφυλίας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ προς το τέλος της βρίσκεται και στις άλλες περιοχές του νομού.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/53881-timi-elaiolado

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...