Αν και είναι καλή από άποψη απόδοσης η
φετινή χρονιά για το ελαιόλαδο στη Μεσσηνία, καθώς επιβεβαιώνονται οι
εκτιμήσεις για πάνω από 50.000 τόνους παραγόμενο ελαιόλαδο και τιμές
πάνω από 3 ευρώ, οι παραγωγοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δύσκολες
καιρικές συνθήκες και τις ζημιές που προκλήθηκαν σε ορισμένες περιοχές,
με συνέπεια στην ποιότητα συγκεκριμένων ποσοτήτων ελαιολάδου, που
πωλούνται για βιομηχανική πλέον χρήση, στην τιμή των 2 ευρώ.
Πάντως η τιμή του ελαιολάδου αυτές τις ημέρες κυμαίνεται από 3 έως 3,25 ευρώ το συμβατικό, ανάλογα την οξύτητα, με το ΠΟΠ να πωλείται κατά 20 λεπτά πιο ακριβό. Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελαιοτριβέων Γιάννη Ηλιάδη, φαίνεται να υπάρχει ανοδική τάση στην αγορά, καθώς και η ζήτηση βρίσκεται σε
ικανοποιητικό επίπεδο, και λόγω της γνωστής κατάστασης με το ελαιόλαδο στην Ιταλία και την Ισπανία. Επιπλέον, εξηγεί πως η Μεσσηνία έχει επάρκεια σε ποσότητες για πώληση στη συνέχεια, τόσο στις δεξαμενές των ελαιοτριβείων όσο και στις αποθήκες των παραγωγών. Οπως λέει, μετά την περίοδο ανθοφορίας που θα δείξει αν η Ιταλία και η Ισπανία περιμένουν λάδι την επόμενη σεζόν, θα φανεί και η άνοδος ή η σταθερότητα των τιμών που θα έχουν διαμορφωθεί τότε. Αν, όπως λέει, οι άλλες χώρες δεν έχουν ανθοφορία, τότε θα ζητηθεί ελληνικό ελαιόλαδο για αγορά, με στόχο να υπάρχει απόθεμα.
Αναφορικά με τα πλήγματα που δέχτηκε φέτος η καλλιέργεια, σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, υπάρχουν και περιπτώσεις παραγωγών, σε ορισμένες μόνο περιοχές, που το ελαιόλαδο που παρήγαγαν είχε τόσο αυξημένη οξύτητα, καθώς ο καρπός είχε σαπίσει, που προορίζεται μόνο για βιομηχανική χρήση σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Αυτό είχε συνέπεια σε κάποιες καλλιέργειες να μην ολοκληρωθεί η συγκομιδή, αφού δε συμφέρει οικονομικά τους παραγωγούς, που είχαν τον καρπό των δέντρων τους να σαπίζει ύστερα από τον παγετό αλλά και μύκητες που έπληξαν κάποιες περιοχές.
Επιπλέον, σημαντικό πλήγμα κατάφερε στην καλλιέργεια η ανεμοθύελλα, που μείωσε σημαντικά την παραγωγή σε αρκετές περιπτώσεις μειώνοντας δραματικά την παραγωγή.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας Γιάννη Κυριακόπουλο, αναφορικά με τις παραγόμενες ποσότητες στο νομό, είναι σε εξέλιξη η συγκέντρωση των αναλυτικών καταστάσεων από τα ελαιοτριβεία και το τελικό συμπέρασμα αναμένεται μέσα στο Φεβρουάριο. Πάντως για την περιοχή αρμοδιότητάς του, πλην Τριφυλίας, οι εκτιμήσεις συνεχίζουν να κάνουν λόγο για 30.000 τόνους, ενώ να θυμίσουμε πως στην Τριφυλία οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πλέον των 20.000 τόνων ελαιόλαδο.
Αναφερόμενος ο κ. Κυριακόπουλος στις ζημιές παρατήρησε πως υπάρχει θέμα με ζημιές από χαλάζι, πάγο, ανεμοθύελλα και σε άλλες περιπτώσεις, μικρότερης έκτασης, από μύκητες, οι οποίες σε συνδυασμό με την χαμηλή απόδοση στην αρχή της περιόδου, δεν επέτρεψαν την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου.
Οπως εξηγεί ο κ. Ηλιάδης, στην Ανω Μεσσηνία, όπου δραστηριοποιείται και ο ίδιος, η συγκομιδή ολοκληρώνεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, με μειωμένη όμως παραγωγή από 25% έως 50%, λόγω των όσων προαναφέρθηκαν, από άποψη καιρικών συνθηκών. Στην περιοχή του έχει μείνει ακόμα ένα 10%-15% για συγκομιδή σε καλλιέργειες που παραδοσιακά μένουν τελευταίες.
Η συγκομιδή στην περιοχή της Τριφυλίας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ προς το τέλος της βρίσκεται και στις άλλες περιοχές του νομού.
ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/53881-timi-elaiolado
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου