ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Πανηγυρική υποδοχή για το 2015 σε όλο τον πλανήτη

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γιόρτασαν την έλευση του 2015, από το Σίδνεϊ ως τη Νέα Υόρκη και τις όχθες του Τάμεση και από την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι έως το Χονγκ Κονγκ και το Ντουμπάι.

Στην Ευρώπη, η Μόσχα ξεκίνησε τον χορό των εορτασμών. Στην Κόκκινη Πλατεία ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου φωτίστηκε από πολύχρωμα πυροτεχνήματα.

Στο Παρίσι τα πυροτεχνήματα που ερρίφθησαν από την Αψίδα του Θριάμβου φώτισαν τη λεωφόρο
των Ηλυσίων Πεδίων που ήταν γεμάτη τουρίστες.

Στο Λονδίνο περίπου 100.000 άνθρωποι που διέθεταν το απαραίτητο εισιτήριο είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν ένα τεράστιο σόου πυροτεχνημάτων στις όχθες του Τάμεση, που διήρκεσε 11 λεπτά.

Στην Ισπανία, στην πλατεία Πουέρτα δελ Σολ στη Μαδρίτη, χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν το κρύο και έφαγαν, όπως το θέλει η παράδοση, 12 ρώγες σταφυλιού μόλις το ρολόι έδειξε μεσάνυχτα για να έχουν 12 καλότυχους μήνες. Περίπου 2 εκατομμύρια κιλά σταφύλια εκτιμάται ότι να καταναλώθηκαν στη χώρα την παραμονή της φετινής Πρωτοχρονιάς.

Στο Βερολίνο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και παρακολούθησαν το σόου με τα πυροτεχνήματα. Ο Αμερικανός καλλιτέχνης Ντέιβιντ Χάσελχοφ ήταν επίσης παρών, 25 χρόνια μετά τη συναυλία που έδωσε στις 31 Δεκεμβρίου του 1989, μερικές ημέρες μετά την πτώση του Τείχους.

Για τη Λιθουανία η έλευση του 2015 σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη. Πλέον είναι η 19η χώρα που υιοθετεί το ενιαίο νόμισμα της ΕΕ. Η γειτονική Λετονία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίτερα στην Ασία, στο Τόκιο περίπου 2.000 άνθρωποι άφησαν μπαλόνια στον ουρανό τα οποία περιείχαν τις ευχές τους για το νέο έτος.

Στο Χονγκ Κονγκ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν το σόου με τα πυροτεχνήματα που διήρκησε 8 λεπτά και φώτισε τους εμβληματικούς ουρανοξύστες της πόλης.

Στο Πεκίνο, η υποψηφιότητα της πόλης για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 ήταν στο επίκεντρο των εορτασμών που πραγματοποιήθηκαν στο ολυμπιακό πάρκο της κινεζικής πρωτεύουσας.

Στο Ντουμπάι το Μπουρτζ Χαλίφα, το ψηλότερο κτίριο του κόσμου που φτάνει τα 828 μέτρα, φωτίστηκε από πυροτεχνήματα.

Αντίθετα στη Μαλαισία το κλίμα μόνο εορταστικό δεν ήταν μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της μαλαισιανής εταιρείας AirAsia στην Ινδονησία με 162 επιβαίνοντες. Επιπλέον οι φονικές πλημμύρες επέτειναν το αίσθημα της θλίψης και οι εορτασμοί για το νέο έτος ακυρώθηκαν.

Στην Ινδονησία διοργανώθηκε μια ολονυκτία με κεριά στην Σουραμπάγια, την πόλη απ’ όπου απογειώθηκε το μοιραίο αεροπλάνο της Air Asia, στη μνήμη των θυμάτων.

Στη Νέα Υόρκη ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν στην Τάιμς Σκουέρ για να παρακολουθήσουν την κάθοδο της γιγαντιαίας κρυστάλλινης μπάλας, η οποία παραδοσιακά σηματοδοτεί τις τελευταίες στιγμές της χρονιάς που φεύγει και την έλευση της νέας. Παράλληλα περίπου 200 εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένεται να παρακολουθήσουν το γεγονός από την τηλεόραση.

ΑΠΟ http://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: