ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Οι τέσσερις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο

Δανία, Νέα Ζηλανδία, Φινλανδία και Σουηδία βρίσκονται στις 4 πρώτες θέσεις των λιγότερο διεφθαρμένων χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τις φετινές εκτιμήσεις του Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά (ή Δείκτη Διαφάνειας -CPI) που εξέδωσε η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια.
Στις τελευταίες θέσεις βρίσκεται η Σομαλία, η Βόρεια Κορέα, το Σουδάν και το Αφγανιστάν, χώρες οι οποίες θεωρούνται ως οι πιο διεφθαρμένες του κόσμου.

Ο δείκτης CPI κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με το πόσο διεφθαρμένοι είναι οι διοικητικοί και οι πολιτικοί θεσμοί τους σε μια κλίμακα από το 0 (εξαιρετικά διεφθαρμένοι) μέχρι το 100 (πολύ καθαροί).
Η Δανία "έπιασε" 92 βαθμούς, η Νέα Ζηλανδία 91, η Φινλανδία 89 και η Σουηδία 87.
Οι τέσσερις χώρες βρέθηκε ότι έχουν "υψηλά επίπεδα ελευθερίας του Τύπου, ανοιχτές διαδικασίες προϋπολογισμού και ισχυρούς μηχανισμούς λογοδοσίας".
Τα τελευταία 20 χρόνια η Νέα Ζηλανδία έχει εξελιχθεί σε μια οικονομία ελεύθερης αγοράς, στην οποία η κοινωνική πρόνοια παρέχεται ως επί το πλείστον με βάση την ανάγκη.
Οι άλλες τρεις χώρες –αναφέρει δημοσίευμα του Business Insider- ακολουθούν το λεγόμενο "σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας", το οποίο υποστηρίζει ένα "οικουμενικό" κράτος πρόνοιας με στόχο την ενίσχυση της ατομικής αυτονομίας και την προώθηση της κοινωνικής κινητικότητας με τη μεγιστοποίηση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού, την προώθηση της ισότητας των φύλων, παρέχοντας εκτεταμένες παροχές, καθώς και την ανακατανομή του πλούτου. Η Δανία επιτρέπει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και την παρέχει τη δυνατότητα επιλογής στους πολίτες.

ΑΠΟ http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.