ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Οι Μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν με αγωνία: Ξεχασμένο στις Βρυξέλλες το ΠΟΠ

Σε εκκρεμότητα και ξεχασμένη στις Βρυξέλλες, εξακολουθεί να βρίσκεται η επέκταση του ΠΟΠ ελαιολάδου σε όλη τη Μεσσηνία, που ο αγροτικός κόσμος του νομού περιμένει με αγωνία εδώ και χρόνια. Το θέμα βρίσκεται μήνες τώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αναμένεται, επιτέλους, η έγκρισή της, μετά την κατάθεση των συμπληρωματικών στοιχείων που είχαν ζητηθεί. Παρ’ όλα αυτά ασκούνται πιέσεις από διάφορες πλευρές για να μην εγκριθεί η επέκταση.
 Τα νεότερα είναι ότι στις αρχές Οκτωβρίου στάλθηκαν στις Βρυξέλλες καινούργια στοιχεία κι επίκειται η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής.
 Το βέβαιο είναι ότι η επέκταση του ΠΟΠ σε όλο το νομό, να μην προλάβει ούτε τη νέα ελαιοκομική περίοδο.
Η αναζήτησή μας επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν πιέσεις και συμφέροντα ενάντια στην επέκταση.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης μας είπε ότι «από το Μάρτιο έχουμε καταθέσει όλα τα στοιχεία που μας έχουν ζητήσει για την επέκταση του ΠΟΠ. Εχουν κατατεθεί όλες οι διορθώσεις, τα συμπληρωματικά για τις αναλύσεις. Περιμένουμε την έγκριση της Ε.Ε.».
Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας - περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς που παρακολουθεί το θέμα, παρατήρησε ότι σε πρόσφατη επικοινωνία με αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πληροφορήθηκε ότι «στις 6 Οκτωβρίου έστειλαν από το υπουργείο κάποια χαρτιά που είχαν ζητηθεί στις Βρυξέλλες και αναμένεται η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής».
Ο κ. Αλευράς επεσήμανε ότι «υπάρχουν πιέσεις να μην επεκταθεί το ΠΟΠ ελαιολάδου, τα συμφέροντα είναι μεγάλα. Ομως, φαίνεται το κλίμα να είναι ευνοϊκό για να περάσει». Επίσης, δήλωσε ότι πίεσε τον υπηρεσιακό παράγοντα να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η συγκεκριμένη διαδικασία, «για να προλάβουμε τη φετινή χρονιά».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/47167-epektasi-pop-elaioladoy

Δεν υπάρχουν σχόλια: