ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

CNN: Οι τέσσερις Έλληνες που πέτυχαν γιατί «δεν είχαν τίποτα να χάσουν»

Τις προσωπικές ιστορίες τεσσάρων νέων ανθρώπων που κατάφεραν να πετύχουν στην Ελλάδα της κρίσης παρουσιάζει το CNN επιχειρώντας να σκιαγραφήσει τους Έλληνες που πέτυχαν «επειδή δεν είχαν να χάσουν κάτι».
Τα αδέρφια Δουζή, ο Θωμάς και ο Γιώργος, ξεκίνησαν την εταιρεία τους με τίτλο Ergon επικεντρώνοντας το επιχειρηματικό τους στόχαστρο στις ελιές. Την καλύτερη πρώτη ύλη την βρήκαν στο Κολυμβάρι στη δυτική Κρήτη. Το επόμενο βήμα τους ήταν το μέλι επιλέγοντας ως «όχημα» τον τίτλο "Bee's project".

Η Ergon έκανε τα πρώτα της βήματα στην εποχή της ευημερίας του 2004 αλλά μέχρι το 2010 τα δεδομένα είχαν αλλάξει άρδην, σημειώνει το CNN. Όμως η Ergon είχε καταφέρει να τοποθετηθεί στην αγορά διατέθοντας εκτός από ελιές και μέλι, ψάρι σε κονσέρβα, φασόλια, μανιτάρια και λευκές τρούφες.
Παρόλα αυτά τα αδέρφια Δούζη κατάφεραν να αναπτύξουν την επιχείρησή τους και να φτάσουν σήμερα να έχουν 150 υπαλλήλους και επτά καταστήματα στην Ελλάδα, ένα στο Λονδίνο με το επόμενο βήμα τους να είναι οι Βρυξέλλες. Και τα όνειρά τους δεν σταματούν εδώ θέτοντας ως επόμενο στόχο τις ΗΠΑ. Το 2017 σκοπεύουν να έχουν μπει στην αμερικανική αγορά όπου τα ελληνικά προϊόντα παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση μετά την επιτυχία του γιαουρτιού. «Ξεκινήσαμε σε μια πολύ άσχημη κατάσταση αλλά αποδείξαμε ότι μπορούμε να είμαστε νικητές εν μέσω κρίσης» περιγράφει την πορεία τους ο Θωμάς Δούζης.
Το επόμενο τυπικό παράδειγμα αλλαγής κατά το CNN είναι η εταιρεία Reload που βοηθάει τους Έλληνες μεταπράτες να βρίσκουν καλύτερες ευκαιρίες στην αγορά. «Θέλαμε να αφήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν αυτό που θέλουν και στη συνέχεια να τους συνδέσουμε με την Ελλάδα ώστε να βοηθήσουμε την ελληνική κοινωνία» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Μάρκος Κιοσέογλου.
Το τελευταίο παράδειγμα είναι ο Μάνος Σηφάκης, ο οποίος ξεκίνησε την εταιρεία του στον ελεύθερο χρόνο του την εποχή που ήταν φαντάρος το 2008. Πλέον η Customedialabs, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο multimedia marketing, έχει γραφεία σε δύο ηπείρους και συνεργάζεται με εταιρείες-μεγαθήρια όπως η Johnson & Johnson, η ING και η Exxon Mobile. «Αν δεν είχα την Ελλάδα, δεν θα δούλευα αυτή τη στιγμή. Το νούμερο ένα πλεονέκτημα για μένα είναι η πίστη. Και στην Ελλάδα έχω τους πιο πιστούς και ταλαντούχους συνεργάτες» εξηγεί ο Σηφάκης στο CNN.
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...