ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Οι κλοπές κόντεψαν να τινάξουν γέφυρα και φράγμα

"Παραλίγο να τιναχτούν στον αέρα η γέφυρα και το φράγμα... Ευτυχώς που εκείνοι που έκλεψαν τους κινητήρες για το χαλκό, δεν έκαναν ζημιά στον πίνακα και καταφέραμε ν΄ ανοίξει το φράγμα".
Με αυτή τη σκέψη παρηγορείται ο πρόεδρος του Αρι Θανάσης Μπρούμας, λίγες ώρες αφού ο ποταμός Πάμισος έπνιξε χωράφια στην περιοχή και κατά μήκος της κοίτης, μέχρι τις εκβολές του. Οπως λέει, η λύση είναι «να καθαριστεί επιτέλους η κοίτη του Παμίσου νότια από το φράγμα, γιατί μέσα σε αυτήν έχουν πέσει καλάμια ακόμα και κορμοί, και να μην κλέβουν τους κινητήρες και τα σίδερα από το φράγμα".

Φανερά ανακουφισμένος που η γέφυρα και το φράγμα άντεξαν στο μεγάλο όγκο του νερού που κατέβασε το ποτάμι στην αρχή της εβδομάδας, τονίζει το μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν καθημερινά όσοι πρέπει να παρακολουθούν το ποτάμι και ν΄ ανεβοκατεβάζουν τις πόρτες στο φράγμα. Πέρα από το γεγονός πως πριν από 10 μέρες άγνωστοι έκλεψαν τους κινητήρες του φράγματος για το χαλκό τους, με συνέπειες στην λειτουργία του φράγματος, εδώ και καιρό έχουν κλαπεί τα "πατάρια", εκεί όπου πατούσε ο υπεύθυνος για τη συντήρηση - λειτουργία του φράγματος, στο ψηλότερο τμήμα του. "Τώρα οι άνθρωποι πατάνε στον αέρα, πάνω στα δοκάρια" παρατηρεί ο κ. Μπρούμας και περιγράφει πως οι θρασύτατοι κλέφτες που σκαρφάλωσαν, πέταγαν προφανώς μέσα στη νύχτα τα σίδερα από ψηλά, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο που θα προκαλέσουν για τους συντηρητές. 
Οπως ακόμα παρατηρεί ο κ. Μπρούμας, το φράγμα γενικότερα χρειάζεται συντήρηση και φυσικά να τοποθετηθούν "πατάρια" και να προστατευτεί ο εξοπλισμός του από τους επίδοξους κλέφτες. Οπως λέει -μεταξύ σοβαρού και αστείου- "η λύση είναι να μην κλέβουν" και τονίζει πως "αυτή τη φορά ήμασταν τυχεροί, όμως κάποια στιγμή θα την πατήσουμε".
Γενικότερα επισημαίνει πως δε σταματούν οι κλοπές ούτε στ΄ αντλιοστάσια της περιοχής. Για παράδειγμα, για πολλοστή φορά βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο των... κυνηγών μετάλλων το αντλιοστάσιο στην Ασπροπουλιά και αν υπάρξει ανάγκη για νερό, δε θα μπορέσει να λειτουργήσει. 
Να σημειωθεί πως "πόρτες" και άλλα σιδερένια αντικείμενα έχουν κλαπεί από τις υποδομές του ΓΟΕΒ στον κάμπο, με συνέπεια να είναι αδύνατη η διαχείριση του νερού. 
Αναφορικά με τη σιδερένια γέφυρα, έξω από τον Αρι, ο κ. Μπρούμας επισημαίνει πως αυτή τη φορά, δεύτερη εδώ και μια 10ετία, το νερό σκέπασε τη γέφυρα και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία. "Φοβόμασταν μήπως το νερό πάρει τη γέφυρα. Η πίεση και το φορτίο που δέχτηκε ήταν τεράστια. Οταν κατέβουν τα νερά θα ειδοποιήσουμε τους μηχανικούς να την ελέγξουν".

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/astynomika/item/34585-klopes-gefyra-fragma-pamisos

Δεν υπάρχουν σχόλια: