ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Η Βουλή αποκτά... επιτηρητή -Τι θα κάνει ο Επίτροπος Δεοντολογίας, ποιες οι ποινές για τους βουλευτές

Οι αυστηρές κυρώσεις έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι. Στους βουλευτές που θα παραβιάζουν τον κώδικα δεοντολογίας- ο οποίος είναι υπό επεξεργασία- θα επιβάλλεται από δημόσια απολογία και αποζημίωση, έως αφαίρεση επιδομάτων και προσωρινή αναστολή της βουλευτικής ιδιότητας. Ποιος όμως θα τους επιτηρεί; Το ρόλο θα αναλάβει ο Επίτροπος Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.
Πρόκειται για θέση που θα θεσπιστεί, με θητεία 5-7 χρόνια, ενώ ο επίτροπος θα απολαμβάνει ισχυρή
ανεξαρτησία και θα επιλέγεται έπειτα από αυστηρή διαδικασία σε συναινετική βάση, όπως αναφέρει το «Βήμα».
Καταγγελίες στον επίτροπο για τη συμπεριφορά βουλευτών θα μπορεί να γίνει τόσο εντός της Βουλής, όσο και από πολίτες, πάντα επωνύμως. Στη συνέχεια ο επίτροπος θα πρέπει να ερευνήσει την καταγγελία, έχοντας το δικαίωμα να καλέσει τον βουλευτή σε απολογία, ενώ θα μπορεί να εισηγηθεί στον πρόεδρο της Βουλής λήψη μέτρων και επιβολή κυρώσεων. Αυτές ενδεικτικά θα μπορούσαν να είναι η δημόσια απολογία προς τον Πρόεδρο ή με δημοσίευση στον Τύπο, η καταβολή αποζημίωσης, η προσωρινή αναστολή της βουλευτικής ιδιότητας και η αφαίρεση επιδομάτων ή προνομίων από τους πρώην βουλευτές.
Η επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής έχει αναλάβει να συντάξει τον σχετικό κώδικα, που αφορά όλες τις πλευρές της δημόσιας ζωής των βουλευτών, όχι όμως την αμιγώς προσωπική. Μεταξύ άλλων μάλιστα προβλέπεται ότι οφείλουν να απέχουν από την αποδοχή δώρων ή παρόμοιων ευεργετημάτων που ξεπερνούν συγκεκριμένη αξία, ενώ εκείνα που λαμβάνουν εκπροσωπώντας την Ελληνική Βουλή θα πρέπει να τα παραδίδουν στον Πρόεδρό της.
Οπως σημειώνει το «Βήμα» η σύνταξη του Κώδικα Δεοντολογίας των βουλευτών είναι μνημονιακή υποχρέωση στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου κατά της Διαφθοράς, που υπεγράφη το 2012, ενώ προβλέπεται και υιοθέτηση κώδικας δεοντολογίας του υπουργικού συμβουλίου, υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού και του εθνικού συντονιστή κατά της Διαφθοράς, κάτι που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από πέρυσι.
Φωτογραφία: Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.