ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Ξενοδοχείο και βίλες στη Βελίκα το 2017

Η παγκόσμια αλυσίδα Grace Hotels θα κατασκευάσει στη Βελίκα ξενοδοχείο 125 πολυτελών δωματίων και 40 βίλες τριών, τεσσάρων ή πέντε υπνοδωματίων. Αυτό ανακοίνωσε η εταιρεία τονίζοντας ότι το ξενοδοχείο "Grace Kalamata" θα λειτουργήσει το 2017, ενώ οι βίλες θα πουληθούν σε ενδιαφερόμενους κροίσους, όπως πρώτη έγραψε η "Ε" στις 28 Δεκεμβρίου πέρυσι.
Η Grace Hotels είναι μέρος του LibraGroup, ενός διεθνούς επιχειρηματικού ομίλου που ανήκει στην εφοπλιστική οικογένεια Λογοθέτη. Συγκεκριμένα ο Μάικ Λογοθέτης είναι εγγονός του εφοπλιστή Εμπειρίκου, ο οποίος ήταν αρχικός
ιδιοκτήτης της έκτασης στην οποία θα γίνει το ξενοδοχείο στη Βελίκα. 
Το ξενοδοχείο θα κατασκευαστεί πολύ κοντά στις εκτάσεις που έχει η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και στις οποίες πρόκειται να υλοποιηθεί η τρίτη φάση του επενδυτικού σχεδίου που ξεκίνησε στο Ρωμανού και συνεχίζεται στην Πύλο. 
Επίσης στην Ανάληψη  από τη φετινή τουριστική περίοδο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της η νέα ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων "Messini Beach Club" του ταξιδιωτικού οργανισμού Neilson Active Holidays. 

ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Grace Hotels, το ξενοδοχείο στη Βελίκα "θα αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία των ξενοδοχείων Grace, η οποία συνδυάζει την κομψότητα, την απλότητα και την υψηλή αισθητική, διατηρώντας πάντα και στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής. Το ξενοδοχείο θα προσφέρει πολλές γαστρονομικές επιλογές με εστιατόρια που θα ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες, δύο μπαρ, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις spa και θεραπείες ομορφιάς, αναζωογόνησης και ευεξίας, συνεδριακούς χώρους, καθώς και ειδικές εγκαταστάσεις για τους μικρούς επισκέπτες, αλλά και για τα θαλάσσια σπορ".
Η ανακοίνωση της Grace Hotels αναφέρει για τη Μεσσηνία: "Το "Grace Kalamata" θα βρίσκεται περίπου 20 χλμ. δυτικά της Καλαμάτας, στην περιοχή της Βελίκας, περιοχή γνωστή για την φυσική ομορφιά της και τις εξαιρετικές παραλίες. Στην άκρη μιας πανέμορφης αμμώδους παραλίας 300 μέτρων, το ξενοδοχείο θα προσφέρει ειδυλλιακή θέα του Μεσσηνιακού Κόλπου και του Ταϋγέτου. Η ευρύτερη περιοχή, πλούσια σε πολιτισμό και ιστορία, προσφέρει πολλές επιλογές για τους επισκέπτες. Από τη γραφική παραθαλάσσια πόλη της Πύλου και το παλάτι του Νέστορα, που αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα μυκηναϊκού ανακτόρου, έως και το γνωστό για τις ιαματικές πηγές Λουτράκι. Οι ιστορικές πόλεις του Ναυπλίου και της Μονεμβασιάς είναι επίσης σε κοντινή απόσταση, ενώ οι παραλίες της περιοχής, είναι εύκολα προσβάσιμες και σε κοντινή απόσταση από το "Grace Kalamata".  
Η υπεύθυνη του Ομίλου για την περιοχή της Μεσογείου και Αφρικής, Λένα Λιβανίδου, δήλωσε: «Ο συγκεκριμένος προορισμός αποτελεί ιδανική τοποθεσία για ένα ξενοδοχείο Grace. Η Καλαμάτα είναι μια αυθεντική και γοητευτική πόλη δίπλα στη θάλασσα, αλλά ταυτόχρονα και σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα. Ο φυσικός και πολιτιστικός πλούτος της περιοχής, σε συνδυασμό με τις πολυβραβευμένες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις της Grace, θα προσφέρουν στους Ελληνες και ξένους επισκέπτες αξέχαστη διαμονή και αναμνήσεις». 
Το "Grace Kalamata" θα απέχει περίπου 2½ ώρες από την Αθήνα και 13 χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Θα είναι το τέταρτο ξενοδοχείο, που εντάσσεται στην ομάδα των ξενοδοχείων Grace στην Ελλάδα, μετά τα βραβευμένα διεθνώς "Grace Mykonos" και "Grace Santorini" καθώς και το "Grace Kea" που βρίσκεται υπό κατασκευή.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Grace Hotels
Η Grace Hotels είναι ένας βραβευμένος όμιλος πολυτελών ξενοδοχείων που προσφέρει «καταφύγιο» και ποιότητα σε εκλεκτικούς πελάτες, στα πιο περιζήτητα θέρετρα και πόλεις του κόσμου. Τα ξενοδοχεία της εταιρείας χαίρουν μεγάλης αποδοχής από τότε που άνοιξε το πρώτο στις Κυκλάδες, στην Ελλάδα, το 2007. Εκτοτε, ο όμιλος επεκτάθηκε στη Βόρεια Αμερική και στην Ασία, με την προσθήκη του "The Vanderbilt Grace" και του "Grace Beijing" αντίστοιχα και, σύντομα, θα είναι παρών στις πέντε ηπείρους, μετά το πρόσφατο άνοιγμα του "Grace Cafayate" στη βόρεια Αργεντινή και την άφιξη του "Grace Panama" και του "Grace Marrakech" στις αρχές του 2014. Οι πιο πρόσφατες προσθήκες στο χαρτοφυλάκιο, το "The Mayflower Grace" στην Ουάσιγκτον του Κονέκτικατ και το "The White Barn Grace" στο Kennebunk του Μέιν, διεύρυναν την παρουσία του ομίλου στη Νέα Αγγλία. Η Grace Hotels είναι μέρος του LibraGroup, ενός διεθνούς επιχειρηματικού ομίλου που ανήκει στην οικογένεια Λογοθέτη.

ΑΠΟ  http://www.eleftheriaonline.gr/
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/tourismos/item/33436-grace-kalamata-velika
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/tourismos/item/33436-grace-kalamata-velika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.