ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Καταζητούνται οι 3 γυναίκες που νάρκωναν ηλικιωμένες


Τρεις αδίστακτες γυναίκες νάρκωναν ηλικιωμένες προσφέροντάς τους χυμούς με υπνωτικό και όταν τα θύματα έχαναν τις αισθήσεις τους, εκείνες τους έκλεβαν από τα σπίτια ό,τι πολύτιμο είχαν.
Πρόκειται για μια 39χρονη Πατρινή, μια 35χρονη Κορυδαλιώτισσα και μια 37χρονη από την Αγία Βαρβάρα, οι οποίες καταζητούνται από τις αρχές της Καλαμάτας καθώς κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής ομάδας, 2 ληστείες και 2 απόπειρες ληστείας. 
Συγκεκριμένα, οι 3 γυναίκες προσποιούνταν ότι πουλούσαν χυμούς αλλά και συστήματα
συναγερμού, για να πείσουν τα θύματά τους να ανοίξουν την πόρτα. Στη συνέχεια τους έδιναν να δοκιμάσουν χυμό, κι όταν το θύμα έπινε, ξυπνούσε μετά από πολλές ώρες σε... άδειο σπίτι. Στη Μεσσηνία, θύματα της σπείρας έπεσαν τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο 2 ηλικιωμένες στην Καλαμάτα, ενώ 2 ακόμη υποπτεύθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά κι αρνήθηκαν να πιουν το χυμό. 
Οι 3 κατηγορούμενες παραμένουν ασύλληπτες, αν και οι ηλικιωμένες τις έχουν αναγνωρίσει από φωτογραφίες τους, ενώ υπάρχουν και αποτυπώματά τους. Μάλιστα σε κάποια περίπτωση που η μια καταζητούμενη πήγε σε ΑΤΜ τράπεζας και σήκωσε λεφτά με τις κάρτες μιας ηλικιωμένης, υπάρχει και βίντεο. Αποκαλυπτικές για την ενοχή τους φαίνεται ότι είναι και οι τηλεφωνικές κλήσεις που έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους. 
Τις υποθέσεις αυτές τις ερευνούσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας που έχει ήδη σχηματίσει δικογραφία σε βάρος των τριών γυναικών. Οπως προέκυψε όμως από την αστυνομική έρευνα, η αδίστακτη τριάδα είχε ξεγελάσει και στείλει στο νοσοκομείο κι άλλες ηλικιωμένες γυναίκες, σε Βόλο, Κατερίνη, Λιβαδειά και Πρέβεζα. 
Για να μπουν στα σπίτια των ηλικιωμένων γυναικών, οι 3 απατεώνισσες προσποιούνταν ότι πουλάνε χυμούς και συστήματα συναγερμού. Στις δυο περιπτώσεις στην Καλαμάτα που κατάφεραν να πείσουν τις ηλικιωμένες να δοκιμάσουν το χυμό τους, είχαν ρίξει μέσα χάπια Bromazepan και Zolpiden. Αυτό έδειξαν τόσο τα αποτελέσματα εξετάσεων που έγιναν στις 2 ηλικιωμένες, όταν αυτές μεταφέρθηκαν από συγγενείς τους στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όσο και τα αποτελέσματα εξέτασης υπολείμματος χυμού στα εργαστήρια της Αστυνομίας. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δόσεις των υπνωτικών φαίνεται ότι ήταν ενισχυμένες, αφού τα θύματά τους συνέρχονταν μετά από πολλές ώρες, ενώ χρειάστηκε και να διακομιστούν στο νοσοκομείο. Οι κατηγορούμενες, όταν οι ηλικιωμένες έπεφταν αναίσθητες, έβρισκαν χρόνο να κλέψουν από χρήματα και κοσμήματα μέχρι τραπεζικές κάρτες και κινητά τηλέφωνα. 

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΙ ΚΑΙ ΡΟΖ ΧΥΜΟΙ
Ειδικότερα, πέρυσι στις 13 Δεκεμβρίου το μεσημέρι η Πατρινή κατηγορούμενη φέρεται να πήγε στο σπίτι μιας 84χρονης στην Καλαμάτα. Με το πρόσχημα ότι πουλούσε χυμό εταιρείας τηλεμάρκετινγκ, την έπεισε να πιει ένα ροζ ρόφημα, στο οποίο είχε ρίξει υπνωτικά. Αφού η ηλικιωμένη λιποθύμησε, της άρπαξε τη βέρα και το σταυρό που φορούσε. Την παθούσα τη βρήκε ο γιος της δύο ώρες μετά, και στη συνέχεια διακομίστηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Την επικίνδυνη απατεώνισσα την αναγνώρισε η ηλικιωμένη από φωτογραφίες.
Την ίδια ημέρα και στην ίδια περιοχή η Πατρινή πήγε να ξεγελάσει και μια 78χρονη δήθεν ότι πουλάει συστήματα συναγερμού. Προσπάθησε μάλιστα να την πείσει να πιει και χυμό, αλλά η ηλικιωμένη προφασίστηκε λόγους υγείας και αρνήθηκε. Τότε η 39χρονη απατεώνισσα για να την πείσει φέρεται να πήρε τηλέφωνο μια συνεργό της, η οποία συστήθηκε στην ηλικιωμένη ως υπεύθυνη της εταιρείας και προσπάθησε κι αυτή να την πείσει να πιει το χυμό. Η ηλικιωμένη όμως αρνήθηκε και πάλι οπότε η κατηγορούμενη έφυγε... άπραγη. Αναγνωρίστηκε στη συνέχεια από την παθούσα, ενώ εγκατέλειψε και το σύστημα συναγερμού με τα αποτυπώματά της. 
Επίσης στις 13 Δεκεμβρίου στην Καλαμάτα, η Κορυδαλιώτισσα προσποιόταν ότι μοίραζε διαφημιστικά φυλλάδια και προσπάθησε να πάει στο σπίτι μιας 86χρονης, αλλά εκείνη δεν την άφησε να μπει μέσα γιατί δεν της άρεσε η συμπεριφορά της. Και αυτή η καταζητούμενη αναγνωρίστηκε από φωτογραφίες της - ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία είχε σκοπό επίσης να δώσει χυμό στην ηλικιωμένη για να την κοιμίσει και να τη ληστέψει. 
Εν τω μεταξύ, στις 25 Οκτωβρίου πέρυσι η Πατρινή είχε πάει στο σπίτι μιας 81χρονης στην Καλαμάτα, και αφού την έπεισε ότι πουλούσε συστήματα συναγερμού κατάφερε και μπήκε στο σπίτι της. Με το που μπήκε μέσα επιτέθηκε στην ηλικιωμένη και την ψέκασε με σπρέι στο πρόσωπο. Η ηλικιωμένη ζαλίστηκε και έτσι η κατηγορούμενη κατάφερε να της δώσει το ροζ χυμό με τα υπνωτικά, με αποτέλεσμα η 81χρονη να λιποθυμήσει. Η κατηγορούμενη της έκλεψε ένα κινητό τηλέφωνο, κοσμήματα και 40 ευρώ, καθώς επίσης δύο κάρτες ανάληψης μετρητών με τους κωδικούς τους, μέσα από το πορτοφόλι της. Περίπου δύο ώρες μετά, η Πατρινή πήγε στην τράπεζα κι έκανε ανάληψη 1.720 ευρώ, ενώ η ηλικιωμένη γυναίκα συνήλθε μετά από ώρες, ειδοποίησε τους δικούς της και κατέληξε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για τις πρώτες βοήθειες. Η κατηγορούμενη παράτησε στο σπίτι της ηλικιωμένης το σύστημα συναγερμού με τα αποτυπώματά της και η παθούσα την αναγνώρισε από φωτογραφίες. Επίσης έχει καταγραφεί από την κάμερα παρακολούθησης του ΑΤΜ να κάνει την ανάληψη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τη συσκευή που κλάπηκε τον Οκτώβριο, προκύπτει ότι η 39χρονη Πατρινή αντάλλαξε κλήσεις ενώ ήταν ακόμη στο σπίτι της 81χρονης με μια από τις δύο άλλες καταζητούμενες - για τις οποίες η Αστυνομία εκτιμά πως περίμεναν απέξω μήπως κάποιος εμφανιστεί. 
Από τη συσκευή της 81χρονης οι απατεώνισσες κάλεσαν και μια γυναίκα στην Πρέβεζα, την οποία φέρονται να λήστεψαν την επόμενη ημέρα με τον ίδιο τρόπο. Στη ληστεία της Πρέβεζας, από την παθούσα αναγνωρίστηκαν η Κορυδαλιώτισσα και η κατηγορούμενη από την Αγία Βαρβάρα. Και σε αυτή την περίπτωση, οι 3 καταζητούμενες γυναίκες φέρονται να συνομιλούσαν μεταξύ τους τηλεφωνικά, ενόσω οι δύο προαναφερόμενες ήταν ακόμη μέσα στο σπίτι της ηλικιωμένης. 
Μάλιστα, από τις εκπομπές των κεραιών κινητής τηλεφωνίας προέκυψε ότι έφυγαν από την Καλαμάτα στις 25 Οκτωβρίου και την επόμενη ημέρα το κλεμμένο τηλέφωνο λειτούργησε στις περιοχές των Ιωαννίνων και της Πρέβεζας. Το ότι το θύμα της ληστείας στην Πρέβεζα αναγνώρισε την Κορυδαλιώτισσα και την άλλη από την Αγία Βαρβάρα, σημαίνει -σύμφωνα με την Αστυνομία- ότι η τελευταία ήταν μαζί με τις άλλες δύο καταζητούμενες στην Καλαμάτα και πως οι τρεις τους έφυγαν μαζί για την Πρέβεζα.
Σε βάρος των 3 γυναικών, οι οποίες είναι αγνώστου διαμονής, έχουν επίσης σχηματιστεί δικογραφίες από τις Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας Βόλου και Κατερίνης, καθώς και από τα Τμήματα Ασφάλειας Λιβαδειάς και Πρέβεζας για ληστείες που έχουν διαπράξει εκεί.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: