ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

Συμμετείχε και σε ανθρωποκτονία 77χρονου στον Πύργο, 30χρονος δράστης ληστείας στη Γιόλακα Φιλιατρών!

Εξιχνιάσθηκε, μετά από μεθοδική και συστηματική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, η ανθρωποκτονία 77χρονου ημεδαπού, που είχε συμβεί στις 10-10-2013 στην περιοχή της Συντριάδας του Πύργου Ηλείας.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν μετά από εντάλματα σύλληψης του Ανακριτή Ηλείας, δύο αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 30 και 21 ετών, ενώ αναζητείται ένας ακόμα 36χρονος ομοεθνής τους, τα πλήρη στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.

Επισημαίνεται ότι ο 30χρονος είχε συλληφθεί την 20-12-2013 από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αμαλιάδας, μετά από ένταλμα του Ανακριτή Κυπαρισσίας για ληστείες σε Μεσσηνία (Γιόλακα Φιλιατρών) και Αμαλιάδα και κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας προκειμένου να οδηγηθεί στις φυλακές Ναυπλίου.

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, την 10-10-2013 το μεσημέρι, βρέθηκε νεκρός στην περιοχή Συντριάδας του Πύργου, μέσα σε στάβλο ιδιοκτησίας του, από το γιο του, ένας 77χρονος ημεδαπός. Το κίνητρο των δραστών ήταν η ληστεία, καθότι το θύμα ήταν φιμωμένο και τα άκρα του δεμένα με σχοινί, ενώ παράλληλα η παρακείμενη οικία του, είχε ερευνηθεί από τους δράστες.

Από την ενδελεχή έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου προέκυψε ότι, οι τρεις δράστες ενεργώντας από κοινού αφού έδεσαν, φίμωσαν και τοποθέτησαν βρόγχο από σπάγγο στο λαιμό του 77χρονου, του πήραν το κλειδί του σπιτιού του, το οποίο είχε κρεμασμένο στη ζώνη του. 
Έπειτα ερεύνησαν όλους τους χώρους της οικίας του αφαιρώντας μικρό χρηματικό ποσό και τράπηκαν σε φυγή.

Για την εξιχνίαση της υπόθεσης οι αστυνομικοί αξιοποίησαν στοιχεία που προέκυψαν από φυσικές, επιστημονικές και τεχνικές μεθόδους, ενώ η δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίστηκε σε βάρος των τριών δραστών περιλαμβάνει τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και της ληστείας από πρόθεση κατά συναυτουργία.

Οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας ενώ οι αναζητήσεις για τον εντοπισμό του συνεργού τους συνεχίζονται.

Το προανακριτικό έργο και τις έρευνες ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου. 

ΦΙΛΙΑΤΡΑ
Η υπόθεση τότε εξιχνιάστηκε μετά από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών, όπου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος πέντε (5) ατόμων, τεσσάρων (4) αλλοδαπών, υπηκόων Αλβανίας και ενός ακόμα συνεργού τους, για ληστεία κατά συναυτουργία και παράβαση της Νομοθεσίας για τα όπλα. 

Ειδικότερα, όπως προέκυψε οι ανωτέρω, την 18-4-2013 πρώτες πρωινές ώρες, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, αφού αρχικά μπήκαν σε οικία που διέμεναν τρεις ημεδαπές, με την απειλή βίας, αφαίρεσαν χρυσαφικά, τρία κυνηγετικά όπλα, χρήματα και ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ στην συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. 
 
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ