ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Θεοδώρα Γιαννίτση: Μια πρέσβειρα της Μεσσηνίας στη Ρωσία


Τον άτυπο αλλά πολύ ουσιαστικό ρόλο της πρέσβειρας της Μεσσηνίας στη Ρωσία έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια η Θεοδώρα Γιαννίτση. Με ρίζες από την πλευρά της μητέρας από την Εύα, η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (K.E.Π.) με έδρα τη Μόσχα βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για ακόμα μία φορά στην Καλαμάτα - την οποία φαίνεται ότι η ίδια και η οικογένειά της αγαπούν πολύ.
Με την ευκαιρία αυτή, μίλησε στην “Ε” για τη δραστηριότητα του Κέντρου, τις προοπτικές τουριστικής αλλά και πολιτιστικής σύνδεσης της Μεσσηνίας με τη ρωσική αγορά, για τις διαχρονικά καλές σχέσεις των δύο λαών, αλλά και για τον μεγάλο στόχο της να ανέβει επί ελληνικού και γιατί όχι και μεσσηνιακού εδάφους, η
“Αντιγόνη” του Σοφοκλή στα Ρωσικά και τα Αρχαία και Νέα Ελληνικά.
Μπορεί η Μεσσηνία να γίνεται ήδη γνωστή στη ρωσική αγορά το τελευταίο διάστημα, αλλά η κ. Γιαννίτση βλέπει να υπάρχουν σημαντικές προοπτικές συνεργασίας - εφόσον βέβαια γίνουν συντονισμένες ενέργειες προβολής αλλά και υποδοχής των Ρώσων τουριστών. “Η Μεσσηνία συνδυάζει φυσική ομορφιά, ιστορικό πλούτο, αλλά και δυνατότητες θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού. Απαιτούνται ακόμα πάντως αρκετές δράσεις προώθησης και προβολής της περιοχής στο ρωσικό κοινό”, τόνισε, χαρακτηρίζοντας ευχής έργον την πιθανή συμμετοχή της Μεσσηνίας στη μεγάλη τουριστική έκθεση της Μόσχας, που γίνεται κάθε Μάρτιο.
“Κάποιοι τουριστικοί προορισμοί, όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία, φαίνεται να έχουν κορεστεί όσον αφορά τους Ρώσους”, σημειώνει η κ. Γιαννίτση, η οποία βλέπει ότι υπάρχουν ευκαιρίες η Μεσσηνία να προστεθεί στο... πρόγραμμα των Ρώσων που παραδοσιακά προτιμούσαν περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος.
Αύξηση της ζήτησης πάντως φαίνεται να υπάρχει και από εύπορους Ρώσους για να αποκτήσουν παραθεριστικές κατοικίες στην περιοχή. Εχουν μάλιστα ολοκληρωθεί ήδη αρκετές τέτοιες αγοραπωλησίες, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Πυλίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι κάθε χρόνο υπάρχει αύξηση του αριθμού των επισκεπτών από Ρωσία στην Ελλάδα: Το 2013 ήρθαν 1,2 εκατ. επισκέπτες, έναντι 850.000 το 2012 και 450.000 το 2011. Η κ. Γιαννίτση προτρέπει λοιπόν τους Μεσσήνιους να προσπαθήσουν να... δουλέψουν τη ρωσική γλώσσα, καθώς η γνώση της και η χρήση της σε τουριστικό επίπεδο είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τους επίδοξους επισκέπτες - οι οποίοι μάλιστα ως γνωστόν διαθέτουν συχνά σημαντική οικονομική επιφάνεια.
Σημαντικός παράγοντας πάντως για την προβολή της Μεσσηνίας στη Ρωσία, αλλά και σε άλλες διεθνείς αγορές, είναι η προβολή της Αρχαίας Μεσσήνης και του έργου του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, καθώς επίσης της Αρχαίας Θουρίας και του έργου της καθηγήτριας Ξένης Αραπογιάννη, σε συνδυασμό με την ανάδειξη περιηγητικών διαδρομών που θα συνδέσουν διάφορες περιοχές μεταξύ τους και θα δώσουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα μιας πιο ολοκληρωμένης γνωριμίας με την περιοχή.
“Η πεμπτουσία της ελληνικότητας επικεντρώνεται στην Πελοπόννησο, όσο κι αν αυτό ακούγεται τοπικιστικό”, τονίζει η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας, η οποία θεωρεί ότι “δεν είναι τυχαίο που οι αεροπορικές εταιρείες δρομολογούν αρκετές πτήσεις από Ρωσία προς Μεσσηνία. Κάτι παραπάνω θα βλέπουν”. Η Θεοδώρα Γιαννίτση μάλιστα χαιρετίζει την πρωτοβουλία ρωσικού τουριστικού πρακτορείου που φέρνει το καλοκαίρι στην Καλαμάτα για πολιτιστικές δράσεις 1.000 παιδιά σε συνεργασία με το Δήμο Μόσχας. “Τα παιδιά αυτά θα λειτουργήσουν ως “πρέσβεις” στη Ρωσία. Θα μάθουν οι φίλοι τους για την περιοχή, ενώ ενδέχεται να έρθουν και αρκετοί γονείς. Ολοι αυτοί θα πρέπει κάπου να μείνουν και να σιτιστούν. Η παρουσία τους θα είναι ιδιαιτέρως σημαντική τόσο για την τοπική οικονομία, όσο και για την περαιτέρω διασύνδεση των δύο αγορών” επισημαίνει η κ. Γιαννίτση εξαίροντας και τη συνεργασία με τη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία.
Ενδιαφέρον πάντως υπάρχει από την πλευρά του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας για ένταξη μαθητών από τη Ρωσία στις δραστηριότητες του Θερινού Σχολείου, που κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί μαθητές από διάφορες χώρες, οι οποίοι μέσα από δράσεις γνωρίζουν τον ελληνικό πολιτισμό.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Το ιταλικό και το ισπανικό ελαιόλαδο φαίνεται ότι έχουν εδώ και χρόνια κατακτήσει τη ρωσική αγορά, αφήνοντας μικρά περιθώρια στο ελληνικό. Αυτό, όπως λέει η κ. Γιαννίτση, συνέβη σε μεγάλο βαθμό καθώς Ιταλοί και Ισπανοί εκμεταλλεύτηκαν συλλογικά ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία τους επέτρεψαν να αντεπεξέλθουν στα τεράστια ποσά που απαιτούνται για διαφημιστικές καμπάνιες στη Ρωσία. 
“Τα λάδια αυτά τα προτείνουν σε συχνή βάση ακόμα και από δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές - και καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτό. Μέχρι πριν από λίγο καιρό ουσιαστικά υπήρχαν μόνο μεμονωμένες προσπάθειες Ελλήνων ομογενών να εντάξουν το ελληνικό λάδι στα ρωσικά ράφια” υπογραμμίζει η κ. Γιαννίτση και συνεχίζει: “Πλέον όμως αρκετοί Ρώσοι, που επισκέπτονται την Ελλάδα, μας ρωτούν πού μπορούν να βρουν ελαιόλαδο και φέτα. Ευτυχώς σιγά σιγά παρατηρείται μία αύξηση της διείσδυσης των ελληνικών προϊόντων, και σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά και το Ιντερνετ”.
Πρωτοβουλία για τη στήριξη των ελληνικών προϊόντων πραγματοποίησε και το Κέντρο όπου προΐσταται η κ. Γιαννίτση, η οποία χαρακτηριστικά μας ανέφερε ότι το 2011 υπήρξε αύξηση 27,5% στην διάθεση ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, και ακόμα 13% το 2012.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΟΣΧΑΣ
Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας ιδρύθηκε το 2005 από μια ομάδα ομογενών επιχειρηματιών και είναι ένας κοινωνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Στόχος του είναι η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στη ρωσική πρωτεύουσα και όχι μόνο, η αξιοποίηση του δυναμικού Ελλήνων και φιλελλήνων, καθώς και η συνεργασία για την ανάδειξη των κοινών χαρακτηριστικών και της πορείας των δύο ομόδοξων λαών. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την απογραφή του 2002 στη Ρωσία ζουν 98.000 Ελληνες εκ των οποίων 4.000 στη Μόσχα.
Το Κ.Ε.Π. Μόσχας ιδρύθηκε από τους Γιάννη Σιδηρόπουλο, Αλέξανδρο Κεσίδη και Ανδρέα Ηλιόπουλο, και στην πορεία το στήριξαν και το στηρίζουν διάφοροι εξέχοντες ομογενείς, όπως οι Νικόλαος Αγκουρμπάς, Ανδρέας Ηλιόπουλος (πρόεδρος Δ.Σ. Κ.Ε.Π.), Θεόδωρος Καραφουλίδης, Κωνσταντίνος Κιβρίδης και ο Βίκτωρας Γκουρτζίεφ-Γεωργιάδης, ο οποίος διαθέτει και το χώρο που στεγάζεται το Κέντρο στα περίχωρα της Μόσχας. Σημαντική είναι και η συμβολή σε διάφορα επίπεδα του γνωστού πλέον στη Μεσσηνία Φιλάρετου Καλτσίδη.
Οι δράσεις των Κέντρου χωρίζονται σε τακτικές και έκτακτες. Στα τακτικά προγράμματα εντάσσονται η διδασκαλία των ελληνικών σε Ρώσους, οι κύκλοι διαλέξεων για την ιστορία, τη λογοτεχνία, την αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική και την ιστορία της τέχνης, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε καινούριος κύκλος διαλέξεων για την ελληνική γλώσσα με τίτλο "Η ελληνική γλώσσα ως όχημα διάδοσης της χριστιανικής διδασκαλίας". Παράλληλα πραγματοποιούνται μαθήματα παραδοσιακών χορών, με το συγκρότημα να γνωρίζει πολύ καλά πάνω από 50 χορούς από όλη την Ελλάδα, ενώ υπάρχει και χορωδία.

550 ΡΩΣΟΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Οσον αφορά τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας, οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί: Μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες έναρξης των εγγραφών εκδήλωσαν ενδιαφέρον πάνω από 120 άτομα, ενώ χρόνο με το χρόνο οι αιτήσεις έφθασαν τις 1.400. Σήμερα στη Μόσχα λειτουργούν 25 τμήματα εκμάθησης ελληνικών στα οποία συμμετέχουν περί τα 550 άτομα, στην πλειοψηφία τους φιλέλληνες Ρώσοι.
Μεγάλη ποικιλία υπάρχει και στα έκτακτα προγράμματα του Κέντρου στα οποία περιλαμβάνονται επιστημονικά συνέδρια, συναυλίες - με σημαντικότερη αυτή του Γιάννη Κότσιρα στο Διεθνή Οίκο Μουσικής, η οποία χαρακτηρίστηκε ως “μουσική περιήγηση ανά τον ελληνισμό”-, κινηματογραφικές εβδομάδες, αλλά και ιστορικές διαλέξεις κατά τις εθνικές επετείους. Κάθε χρόνο μάλιστα επιχειρείται η μελέτη των γεγονότων από διαφορετική ιστορική σκοπιά. Οι διαλέξεις αυτές δεν είναι ανοιχτές για το κοινό και όχι μόνο για ακαδημαϊκούς όπως στο παρελθόν για να υπάρχει δυνατότητα διάχυσης της γνώσης στο ευρύ κοινό.
Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑΒΑΡΙΝΟΥ
Αξιόλογο είναι και το εκδοτικό έργο του Κέντρου, το οποίο έχει εκδώσει σειρά ελληνικών λογοτεχνικών έργων στα ρωσικά, λευκώματα για την Ελλάδα, καθώς και τουριστικούς οδηγούς γραμμένους από Ρώσους που επισκέφθηκαν τη χώρα. Στις σημαντικές δραστηριότητες αναμφίβολα εντάσσεται και η μεγάλη έκθεση βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στην Κρατική Βιβλιοθήκη της Μόσχας, γνωστή και ως πρώην βιβλιοθήκη Λένιν (δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο) στην οποία εκτέθηκαν βιβλία γραμμένα από Ρώσους αξιωματικούς με αφορμή τη συμπλήρωση 180 χρόνων από τη θρυλική ναυμαχία του Ναβαρίνου. Η έκθεση βιβλίου συνοδεύθηκε από επιστημονική ημερίδα, αλλά και βιβλιογραφικό οδηγό (δίγλωσσο), τον οποίο το περασμένο καλοκαίρι η κ. Γιαννίτση δώρισε και στο Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη. 
ΤΟ... ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ "ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ"
Ενα προσωπικό “στοίχημα” της Θεοδώρας Γιαννίτση, αλλά και στόχος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, γίνεται πραγματικότητα στις 22 Φεβρουαρίου 2014, όταν στο Ρωσικό Θέατρο “Λουνά” θα ανέβει η “Αντιγόνη” του Σοφοκλή στα Ρωσικά (με ορισμένα αποσπάσματα στην Αρχαία και τη Νέα Ελληνική). Το θέατρο μάλιστα έχει εντάξει την παράσταση στο επίσημο πρόγραμμά του, ενώ ηθοποιοί του θα ενσαρκώσουν διάφορους ρόλους. Το ρόλο του Κρέοντα θα έχει ομογενής ηθοποιός Ευκλείδης Κιουρτζίδης, ενώ την Αντιγόνη θα την παίξει η ίδια η κ. Γιαννίτση - καθώς εκτός από ιστορικός έχει σπουδάσει και υποκριτική. Η παράσταση μάλιστα θα έχει και έντονο μεσσηνιακό άρωμα, καθώς τη μουσική έχει γράψει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας Γιάννης Ξανθούλης.
Στόχο του Κέντρου είναι να φέρει στην Ελλάδα το καλοκαίρι την παράσταση, ενώ η κ. Γιαννίτση δεν κρύβει ότι όνειρό της είναι να ανέβει το έργο είτε στην Αρχαία Μεσσήνη είτε στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, που έχει και την απαραίτητη υποδομή για τη μετάφραση. Ηδη γίνονται συζητήσεις για το θέμα αυτό, ενώ σκέψεις υπάρχουν και για ένταξη της παράστασης ως παράλληλη εκδήλωση στο πλαίσιο του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Η Θεοδώρα Γιαννίτση μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη χορευτική παράσταση που έδωσε τον περασμένο Νοέμβριο στη Μόσχα το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, το οποίο συμμετείχε με 40μελή αποστολή, με επικεφαλής την πρόεδρο του Λυκείου Βίκυ Καρέλια, σε ένα φεστιβάλ παραδοσιακής τέχνης, ξεσηκώνοντας τους θεατές με τις χορευτικές τους ικανότητες και με τις μοναδικές φορεσιές.
ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κλείνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτησή μας με τη Θεοδώρα Γιαννίτση, θελήσαμε να μάθουμε πώς βλέπουν οι Ρώσοι την Ελλάδα της κρίσης. “Οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν με συμπάθεια την Ελλάδα. Εκεί επικρατεί η άποψη ότι η χώρα υπήρξε θύμα μιας κρίσης περισσότερο κατασκευασμένης, που προωθείται από κάποια έξωθεν συμφέροντα, επισημαίνοντας τον δάκτυλο της Γερμανίας”, τονίζει η κ. Γιαννίτση, η οποία επισημαίνει ότι “η κρίση είναι εντονότερη στην Αθήνα” - την οποία χαρακτήρισε ως μία φούσκα η οποία έσκασε. Χαρακτήρισε τέλος πιο υγιείς επαρχιακές κοινωνίες, όπως αυτή της Καλαμάτας, στις οποίες υπάρχουν ακόμα περιθώρια για πολιτιστικές δράσεις.
• Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Κ.Ε.Π. μπορείτε να αντλείτε στον δικτυακό τόπο www.hecucenter.ru

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/32341-theodora-giannitsi-presveira-messinias-rwsia

Δεν υπάρχουν σχόλια: