ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Το τελευταίο κλικ: Ορειβάτης φωτογραφήθηκε, έπεσε και σκοτώθηκε...

Ήταν ένας άνθρωπος που ζούσε για να νιώθει την αδρεναλίνη να ρέει στο αίμα του, τις στιγμές που σκαρφάλωνε σε μεγάλα ύψη και έκανε βουτιά από εκεί. Τελικά όμως, αυτό το χόμπι του στοίχισε και τη ζωή του.

Ο Gareth Jones έπεσε από βράχο ύψους 90 μ. στην Αυστραλία και σκοτώθηκε. Ο 25χρονος απόφοιτος του Cambridge ήταν ένας από τους πιο γνωστούς BASE jumpers (άτομα τα οποία πηδούν από κτίρια, κεραίες, βράχους και στύλους: Building, Antenna, Span, Earth), έχοντας πραγματοποιήσει περίπου 500 άλματα από αξιοθέατα, ουρανοξύστες και βουνοκορφές στην Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία.
Μάλιστα, η τελευταία του φωτογραφία ήταν στο σημείο όπου έμελλε να κοπεί το νήμα της ζωής του. Ο Jones δημοσίευσε μία εικόνα στην οποία φαίνονται τα πόδια του να κρέμονται από τον συγκεκριμένο βράχο, στον οποίο βρήκε τραγικό θάνατο, στο North Head του Σίδνεϊ.
«Άλλη μία ημέρα, άλλο ένα χαρούμενο μέρος», έγραψε στο Instagram δημοσιεύοντας τη φωτογραφία. Δύο ημέρες αργότερα βρέθηκε στο ίδιο σημείο για να δει το ηλιοβασίλεμα με φίλους, γλίστρησε, έπεσε και σκοτώθηκε. Η αστυνομία εκτιμά ότι ο Jones δεν επιχείρησε να κάνει ένα από τα διάσημα άλματά του, αλλά πέρασε τον φράχτη ασφαλείας και έφτασε στην άκρη του βράχου για να έχει καλύτερη θέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: