ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Τα παραδοσιακά γλυκά των εορτών και η συμβολή τους στη σωστή διατροφή μας

Του Κωνσταντίνου Ερρίπη, θεολόγου - Καρδιολόγου
Ασχολούμενοι με την παρασκευή αυτών των τροφών και απολαμβάνοντες τη γεύση τους αγαπάμε περισσότερο τον τόπο μας και βιώνουμε τη συνέχεια της γενιάς μας
- Όλα παρασκευάζονται με απλα υλικά, που μπορείς να τα βρείς οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
- Δεν απαιτούνται ειδικά μαγειρικά σκεύη και ειδικές δυσεύρετες ουσίες.
- Είναι πιο υγιεινά από τα λοιπά με τις πολλές γλυκαντικές ουσίες, τα παντός είδους και αμφιβόλου
ποιότητας λιπαρά, τις χρωστικές, κλπ.
- Είναι πλέον εύπεπτα, διότι επί γενεές ολόκληρες το πεπτικό μας σύστημα έχει προσαρμοσθεί σε αυτές ειδικά τις ουσίες και τον τρόπο παρασκευής τους.
- Η γεύση την οποία απολαμβάνουμε είναι οικειότερη στον οργανισμό μας και πλέον εναρμονισμένη με τις βασικές αισθητηριακές απαιτήσεις του λόγω γονιδιακών καταβολών.
- Η όλη διαδικασία παρασκευής τους στο σπίτι προδιαθέτει ψυχολογικά τον καθένα ευμενώς.

- Η εικόνα που παρουσιάζουν τα παραδοσιακά αυτά γλυκά στα ζαχαροπλαστεία συνδυαζόμενη με τις εορταστικές βιτρίνες και την λοιπή εορταστική ατμόσφαιρα πυροδοτούν αντίστοιχες εικόνες του υποσυνειδήτου, που δρούν κατευναστικά στον ψυχισμό μας.
- Συντελούν στο να φέρουν σε επαφή τη νέα γενεά με τις γνήσιες, απλές και φυσικές διατροφές.
- Συμβάλλουν στο να μάθει η νέα γενεά να μαγειρεύει χίλια δυό πράγματα με υλικά που βρίσκει εύκολα στο περιβαλλον της.
- Αναγεννώνται και διαιωνίζονται όμορφα και γευστικότατα παρασκευάσματα που θα έμεναν καταχωνιασμένα στη λήθη του παρελθόντος.
- Ασχολούμενοι με την παρασκευή αυτών των τροφών και απολαμβάνοντες τη γεύση τους αγαπάμε περισσότερο τον τόπο μας και βιώνουμε τη συνέχεια της γενιάς μας.
Η υ λ η   ζ ω ο π ο ι ε ι τ α ι  μ ο ν ο   α π ο  τ ο   π ν ε υ μ α.
Άλλο να κομματιάσεις μεσ’ στο συρτάρι του γραφείου σου μια σοκολάτα και να την τρως σιγά σιγά ενώ δουλεύεις.
Καί άλλο να πάρεις ένα μελομακάρονο από την πιατέλλα δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δένδρο και να το φας απολαμβάνοντάς το με τους γύρω σου.

  • Από  synodoiporia.gr, http://www.agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: