ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα παπλώματα

Ένα πουπουλένιο πάπλωμα, θεωρείται η καλύτερη, πολυτελής, πιο ζεστή και όχι απαραίτητα ακριβή επιλογή. Στην αγορά θα βρείτε αξιόλογα παπλώματα, σε προσιτές τιμές. Για όσους δεν είναι αλλεργικοί στα πούπουλα, ένα 100% πουπουλένιο πάπλωμα είναι η καλύτερη επένδυση σε ό,τι αφορά τον ύπνο. Η επιλογή αυτή αξίζει μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι ένα πουπουλένιο πάπλωμα θα διαρκέσει τουλάχιστον 10 χρόνια, αν συντηρείται σωστά. Όσο περισσότερη περιεκτικότητα σε πούπουλο
–ειδικά χήνας που είναι και το καλύτερο – έχει ένα πάπλωμα, τόσο πιο ελαφρύ και ζεστό είναι. Εξίσου καλά είναι και αυτά με πρόσμιξη φτερού, που προσθέτει λίγο περισσότερο βάρος.
Για αυτούς που το πούπουλο τους προκαλεί αλλεργία, υπάρχουν και τα ολόμαλλα παπλώματα, σε μεγάλη ποικιλία, ζεστά και αντιαλλεργικά. Το μαλλί διατηρεί τη ζέστη, δημιουργώντας ομοιόμορφη θερμοκρασία, είναι όμως πιο βαριά παπλώματα από τα πουπουλένια. Και τα δύο είδη διατηρούν καλά τη φόρμα τους και απελευθερώνουν εύκολα την υγρασία.
Για την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν η θερμοκρασία δεν είναι τόσο χαμηλή, υπάρχει και η λύση του βαμβακερού παπλώματος, που χαρίζει υγιεινό και ξεκούραστο ύπνο, ιδιαίτερα κατάλληλο για αλλεργικά άτομα.
Το κάλυμμα του παπλώματος πρέπει να είναι από 100% βαμβάκι και οι παπλωματοθήκες που θα χρησιμοποιηθούν από φυσικά υλικά, όπως στα σεντόνια. Ένα καλής ποιότητας πάπλωμα συνήθως πλένεται στο πλυντήριο στους 60 βαθμούς, -έτσι εξουδετερώνονται τα ακάρεα- και αν ακολουθήσετε σωστά τις οδηγίες του κατασκευαστή, το πάπλωμά σας θα κρατήσει τη φόρμα του και τις ιδιότητές του για χρόνια.

...Και τα υλικά

Σε ό,τι αφορά το βαμβάκι, όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια εξαιρετική ίνα, που αντέχει στο χρόνο. Επιτρέπει στο ύφασμα να αναπνέει, απελευθερώνει την υγρασία, απομακρύνει την πιθανότητα αλλεργίας. Προτιμήστε προϊόντα από 100% βαμβάκι, χωρίς προσμίξεις με συνθετικά υλικά. Το βαμβάκι είναι το πλέον κατάλληλο υλικό για αλλεργικά άτομα.
Το μετάξι είναι επίσης ένα ανθεκτικό, ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι υλικό και απορροφά την υγρασία.
Το λινό, ιδανικό για το καλοκαίρι, είναι δροσερό, ελαφρύ και μεγαλύτερης αντοχής από το βαμβάκι.
Τέλος, θυμηθείτε ότι και το μαλλί είναι ένα καλό, μονωτικό υλικό στη ζέστη και στο κρύο, απορροφητικό και καθόλου αγαπητό στα ακάρεα, απελευθερώντας εξίσου καλά την υγρασία.
premium.paratiritis
http://www.iatronet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: