ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Σπείρα εξαπατούσε ιερείς σε Μεσσηνία, Αρκαδία και άλλες περιοχές της χώρας

Τις 13 φθάνουν οι περιπτώσεις εξαπάτησης ιερέων σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Τρίκαλα, Κοζάνη, Σέρρες και Πρέβεζα, τις οποίες εξιχνίασε η Ασφάλεια Πατρών, εξαρθρώνοντας την πενταμελή σπείρα των δραστών. Μάλιστα, τα χρήματα που αποκόμισαν οι συλληφθέντες από την παράνομη δράση τους ξεπερνούν, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα 235.000 ευρώ.

Ειδικότερα, για τις υποθέσεις των εξαπατήσεων συνελήφθησαν, σε Πάτρα, Αμαλιάδα και Αγία Βαρβάρα Αττικής, από αστυνομικούς της Ασφαλείας Πατρών, σε
συνεργασία με το τμήμα Ασφαλείας Αμαλιάδας και τις ομάδες πρόληψης και καταστολής εγκληματικότητας των αστυνομικών διευθύνσεων Αχαΐας και Ηλείας, τέσσερις άνδρες, ηλικίας 37, 34, 29 και 27 ετών, και μια γυναίκα ηλικίας 29 ετών.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο 37χρονος «αρχηγός» της σπείρας, ο οποίος είναι έγκλειστος στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας, για παρόμοιες υποθέσεις.
Όσον αφορά τον τρόπο δράσης των μελών της σπείρας, ο 37χρονος «αρχηγός» της σπείρας, είχε αναλάβει, σύμφωνα με την Αστυνομία, να προσεγγίζει τηλεφωνικά ιερείς, προφασιζόμενος κάθε φορά, ότι ήταν ο πρωτοσύγκελος της οικείας Μητρόπολης.
Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες έπειθε τους ιερείς να του δίνουν διάφορα χρηματικά ποσά, για τη διευθέτηση υποτιθέμενων οικονομικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων τους στα ασφαλιστικά ταμεία, τη διεκδίκηση μεγάλων χρηματικών ποσών από δικαστικές διαμάχες, καθώς και την καταβολή μεγάλων ποσών από ΕΣΠΑ, με σκοπό την ανέγερση ιερών ναών.
Στη συνέχεια, ο 34χρονος συνεργός του, συναντούσε τους ιερείς, στους οποίους παρουσιάζονταν ως γραμματέας ή απεσταλμένος της Μητρόπολης και εισέπραττε τα χρηματικά ποσά, που είχαν συμφωνήσει οι ιερείς με τον 37χρονο.
Ο 29χρονος και ο 27χρονος πήγαιναν στις συναντήσεις με τους ιερείς, ως οδηγοί του 34χρονου, ενώ παράλληλα επιτηρούσαν τον χώρο, προκειμένου να διαπιστώσουν αν τους παρακολουθούσαν. Από την πλευρά της η 29χρονη, παραλάμβανε από τα άλλα μέλη της σπείρας τα χρήματα, για λογαριασμό του 37χρονου.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, οι αστυνομικοί βρήκαν μεταξύ άλλων 12.225 ευρώ, πέντε αυτοκίνητα, πιστόλι,μονόκαννο όπλο, 30 κινητά τηλέφωνα, μεγάλο αριθμό καρτών κινητής τηλεφωνίας, μία ξύλινη σφραγίδα με στοιχεία ιερού ναού κ.α.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τις έρευνες που έχουν γίνει προέκυψε ότι, τα τρία από τα πέντε αυτοκίνητα που βρέθηκαν, αποκτήθηκαν από τα χρήματα που είχαν αποσπάσει οι δράστες, από τους ανυποψίαστους ιερείς.
Όσον αφορά τον μεγάλο αριθμό κινητών τηλεφώνων και καρτών που είχαν τα μέλη της σπείρας, αξιωματικοί της Ασφάλειας εκτιμούν ότι τα χρησιμοποιούσαν, προκειμένου να μην εντοπιστούν από την Αστυνομία.
Επίσης, από τις έρευνες των αστυνομικών προέκυψε ότι οι τέσσερεις συλληφθέντες άνδρες, έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν την Αστυνομία, για παρόμοια αδικήματα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/astynomika/item/49497-iereis-apati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...