ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Οι "Δρόμοι της Ελιάς" γύρισαν τη Μεσόγειο

Εντονη ήταν η δραστηριότητα που ανέπτυξε σε διεθνές επίπεδο το τελευταίο δίμηνο Οκτωβρίου -
Νοεμβρίου ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς», όπως γνωστοποιεί με σχετική ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μεταξύ 21 και 24 Οκτωβρίου, ο εκτελεστικός διευθυντής Γιώργος Καραμπάτος και συνεργάτες του του Οργανισμού συμμετείχαν στο συνέδριο «Μεσογειακές ημέρες της ελιάς» που οργάνωσαν στην πόλη Μεκνές του Μαρόκου το Εθνικό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Μαρόκου, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και το Πανεπιστήμιο της Ανδαλουσίας. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι το διήμερο 30 και 31 Οκτωβρίου, η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Οργανισμού Ζωή  Καζαζάκη συμμετείχε στις εργασίες του διεθνούς φόρουμ για τις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης που έγινε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Στο πλαίσιο του φόρουμ «επιτεύχθηκε διμερής συνεργασία των "Δρόμων της Ελιάς" και του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού του Αζερμπαϊτζάν, για την υλοποίηση δράσεων προώθησης πολιτιστικών διαδρομών».
Εξ άλλου, συνεργάτες του Οργανισμού συμμετείχαν στη Μασσαλία, μεταξύ 5 και 8 Νοεμβρίου στην Οικονομική Εβδομάδα της Μεσογείου, όπου έγινε παρουσίαση των Πολιτιστικών Διαδρομών «Δρόμοι της Ελιάς» από τη Μαρινέλλα Κατσιλιέρη, εθνολόγο και επιστημονική συνεργάτιδα του Οργανισμού. Από την πλευρά του, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού Γιώργος Καραμπάτος συναντήθηκε με στελέχη του Επιμελητηρίου της περιοχής της Μασσαλίας και συζήτησαν «κοινές δράσεις προβολής της μεσογειακής πολιτιστικής κληρονομιάς της ελιάς προς όφελος της ανάπτυξης στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές».
Ακόμα, ο Γ. Καραμπάτος και η Μαργαρίτα Μποβιτσέλι, επίτιμη πρόξενος της Ιταλίας στη Νότια Πελοπόννησο και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής των «Δρόμων της Ελιάς», μετείχαν και στο φόρουμ Μεσογειακής Διατροφής στην Ιμπέρια της Ιταλίας προσκεκλημένοι από το Επιμελητήριο της περιοχής, ενώ μετείχαν και στην προγραμματισμένη συνάντηση του Δικτύου Ελαιοπαραγωγών Πόλεων Μεσογείου.
Στην ανακοίνωση των «Δρόμων της Ελιάς» υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Οργανισμός «συμμετείχε επίσης σε δύο ακόμα διεθνείς συναντήσεις, μία στο πλαίσιο του έργου MedDiet για τη Μεσογειακή Διατροφή στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μεταξύ 12 και 14 Οκτωβρίου και μία στη Βόννη μεταξύ 13 και 15 Οκτωβρίου, στην ετήσια συνάντηση των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct».
Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η διεθνής δραστηριότητα του Πολιτιστικού  Οργανισμού "Δρόμοι της Ελιάς" θα ολοκληρωθεί για το 2014 με μια ακόμα σημαντική συμμετοχή του Πολιτιστικού Οργανισμού, στη Γαλλία (Μασσαλία 1-6 Δεκεμβρίου) σε υψηλού επιπέδου κατάρτιση για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τις νέες τάσεις».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/epimelitiria/item/48820-dromoi-tis-elias

Δεν υπάρχουν σχόλια: